Симптоми

Сърбеж в окото: какви са причините за него? Какво помага при сърбеж?

Сърбеж в окото

Вероятно най-често срещаните са алергичните реакции, следвани от възпалението. Често срещани са обаче и уврежданията на очите. Сърбежът на окото отново е един от симптомите, които не бива да се подценяват. Дългосрочните проблеми могат да доведат до трайни последици и влошаване на зрението.

Намалено разкъсване: какво го причинява и какви симптоми се добавят към него?

Намалено разкъсване

Намаленото сълзене и сухото око са актуални проблеми в днешно време, които нанасят значителни вреди на окото в дългосрочен план. Познавате ли причините и симптомите?

Слепота: какви видове познаваме и какво означава частична, практическа слепота?

Слепота

Загубата на зрението е едно от най-важните сетива. Загубата му води до състояние, наречено слепота, която може да бъде пълна или частична. Причината може да бъде заболяване, нараняване или генетичен дефект.

Примигване: Какво знаем за примигването на едното или на двете очи? Може ли да се коригира?

Примигване

Присвиването е нарушение на движението на очите. Положението им по време на движение е различно. Фиксирането на зрението върху даден обект се извършва само с едното око. Това нарушение води до зрителни нарушения. Важно е ранното му изследване и лечение.

Спадане на клепачите: защо се появява птоза, спадане и увисване на клепачите?

Падащи клепачи

Птозата, или увисналият и отпуснат клепач, не е само естетически проблем. Тя може да бъде причинена и от по-сериозно нервно или съдово заболяване.

Подуване на клепача: алергията също съпътства различни заболявания?

Подуване на клепача

Клепачите са чувствителни към възпаление. Освен болката, подуването е лесно забележимо, зачервяването може да е друг симптом. Мястото на клепача е чувствително и човекът също е чувствителен към заболяването му. Зад подуването може да стоят различни причини, не само възпаление.

Слепота на едното око: какви са причините за влошаване или загуба на зрението?

Слепота на едното око

Слепотата на едното око е симптом, който може да означава сериозна заплаха за качеството на зрението или за здравето и живота като цяло.

Проблясъци пред очите: какво означават проблясъците и светлините пред очите?

Мигновения пред очите

Дори и без видима болестна причина, понякога има състояние, при което се наблюдава мигане на очите или други зрителни усещания. Фосфените, както са известни усещанията, се появяват също така при натоварване на очите, след злополука, при умора, но също и при ниско кръвно налягане. Понякога те са симптом на заболяване.

Нарушения на концентрацията: какви са причините за нарушенията на концентрацията и вниманието?

Нарушения на концентрацията

Могат да бъдат симптом на хронична умора, нарушения на съня или сънна апнея. Срещат се при хипертиреоидизъм, недостиг на желязо, а също и при педикулоза (белези). Често са резултат от травма или друго мозъчно увреждане. Голяма част от тях са психиатрични разстройства, ADD или ADHD.

Параноя: Какво причинява параноята и как се проявява?

Параноиден

Параноята е разстройство, което може да съществува като отделна единица, но и като част от друго психиатрично разстройство. Лицето се проявява с черти като преувеличена ревност, утвърждаване на собственото его, преувеличена загриженост за личността, заклеймяване и чувство за заплаха. То създава непроверени конспиративни теории, но може да има и преувеличено чувство за необходимост и важност за другите и света.

Понижена телесна температура: кои са най-честите причини? + Стойности в таблицата

Понижена телесна температура

Появява се и като симптом на заболяване, особено при ендокринни нарушения или мозъчни увреждания в областта на терморегулацията, която се контролира от хипоталамуса. Много често понижаването на телесната температура, разбира се, е причинено от околната среда. При голяма продължителност и ниска телесна температура то застрашава здравето и живота. Въпреки това то е намерило своето приложение и в медицината.

Какви са причините за отпадналост и прекомерна умора? Може ли да бъде симптом на заболяване?

Malaise

Може да се появи след тежка физическа активност, стрес, но и при дехидратация. Ако продължава и са свързани с други симптоми, е необходимо да се мисли за заболявания. От нервната система до ендокринната, сърдечносъдовата, дихателната и отделителната. Налице е при грип, леко възпаление на горните дихателни пътища, но и при сериозни заболявания.

Zdroj foto: Canva

Тремори

Треперенето е състояние на треперене или усещане за вътрешно треперене на тялото. То често се свързва с повишена телесна температура и треска. Може обаче да се появи и без треска.

Причини за тремор на главата, ръцете, тялото? Тремор, тремор не само от Паркинсон

Тремор

Треперенето се описва като неволно и ритмично движение, което засяга една или повече части на тялото. То засяга горните крайници, ръцете, пръстите, главата, туловището или краката.

Разстройства на съзнанието: какви са причините за тях и как се класифицират? (качествени/количествени)

Разстройства на съзнанието

Съзнанието е онова, което ни определя. То е онова, чрез което сме в състояние да възприемаме себе си и заобикалящата ни среда. То е проява на дейността на централната мозъчна система. В него се осъществяват психичните ни процеси, мисленето, паметта. Понякога възникват условия, които нарушават функцията му, и се появява смущение. То може да бъде краткосрочно или дългосрочно. Освен това смущенията се делят на качествени или количествени.

Нарушения на паметта: какви са причините за загуба на паметта (краткосрочна, дългосрочна, внезапна)?

Нарушения на паметта

Загубата на паметта може да бъде краткосрочна, дългосрочна, частична или пълна. Тя се появява след злополука, при психологическо разстройство или е симптом на заболяване.

Защита: Какво причинява парализа, мускулна парализа? (Временна, постоянна)

Защита

Разпознава се по слабост на част от тялото, нарушена подвижност на крайник или на едната страна на тялото. Може да бъде частична или пълна, временна или постоянна. Засяга един нерв, но при някои заболявания и повече. Тя е последица от леко, но и от сериозно заболяване. Основният принцип е да не се подценява този симптом и при появата му да се потърси незабавен професионален преглед.

Изтръпване: причини за изтръпване в главата, ръцете, краката, по цялото тяло?

Изтръпване

Изтръпването често се появява в горните или долните крайници, лицето, устните. То може да съпътства моментно притискане на нерв или остро заболяване, както и хроничен проблем.

Кои са основните причини за говорните нарушения? (+ Разпределение)

Нарушения на речта

Речта е нашият инструмент за комуникация. Тя ни служи под формата на думи. Може да бъде произнесена като звук, но също и под формата на писменост. И двете форми трябва да могат да бъдат обработени, разбрани и в крайна сметка да доведат до отговор. Понякога обаче тя не функционира правилно. Това може да е резултат от увреждане на неврологичната система или дори от заболяване извън нея.

Мускулни крампи: какви са причините за тях, не само поради недостиг на магнезий?

Мускулни крампи

Мускулните крампи се проявяват като неволни мускулни съкращения. Причината за тях невинаги е напълно известна. Те могат да възникнат и като последица, а често и като първа проява на друго заболяване. Най-често се срещат при възрастни хора и при жени по време на бременност.