Изтръпване: причини за изтръпване в главата, ръцете, краката, по цялото тяло?

Изтръпване: причини за изтръпване в главата, ръцете, краката, по цялото тяло?
Източник на снимката: Getty images

Изтръпването често се появява в горните или долните крайници, лицето, устните. То може да съпътства моментно притискане на нерв или остро заболяване, както и хроничен проблем.

Изтръпването е известно и като парестезия. То е неприятно усещане, чувство, симптом. Хората могат да го опишат като изтръпване или друго неприятно усещане - парене, сърбеж или бодежи по кожата.

Появява се при нормално и неангажиращо притискане на нерв, знаете, седейки дълго време с кръстосани крака, съпроводено с изтръпване, мравучкане. Тогава това е преходен проблем.

Случва се често: Събуждате се с ръка, която е изтръпнала. Не можете да движите пръстите си, мускулите ви са сковани. Постепенно се появява неприятно усещане за изтръпване. След известно време цялото състояние преминава.

Изтръпването и мравучкането по кожата, крайниците, лицето или устните обаче може да означава и по-сериозни остри състояния, които имат съдова основа и причиняват изтръпване на мозъка. Възможно е да става дума и за инсулт.

Изтръпването в единия горен крайник е пример за проблем с шийния отдел на гръбначния стълб, който може да продължи дълго време.

Така че то може да бъде безобидно явление, но и симптом, който предшества сериозно заболяване.

Искате ли да научите повече за изтръпването? Защо се появява и какви са основните причини за него? Четете с нас.

Разстройството на кожната чувствителност може да бъде описано като изтръпване, парене, сърбеж или други неприятни усещания по кожата.

Хипестезията и хепестезията е отслабване или, обратно, засилване на действителното усещане. Докосването се възприема като по-слабо или по-силно. Ако лекото докосване се възприема като неприятно усещане, това е дизестезия. Ако лекото докосване се възприема като болка, това е алодиния.

Възможно е да има пълна загуба на усещане.

Изтръпване като незначително явление

Съществуват няколко нетежки състояния, които са свързани с парестезии.

Пример за това е изтръпването в горния крайник или краката...

Крайниците на човешкото тяло са добър и често срещан пример за потискане на периферните нерви. Това временно състояние се причинява от потискане на нервите отвън.

Когато положението е непроменено и неудобно за дълго време, нервът се притиска отвън. Дразненето е в основата на развитието на неприятни усещания.

Карпалният тунел като една от възможностите

Синдромът на карпалния тунел има подобен механизъм, но вече не е преходен. Това е тунелен синдром, който се проявява в изтръпване на ръката.

Основните прояви на карпалния тунел са: 1:

 • изтръпване в пръстите на ръката
 • намалена чувствителност на кожата на ръката
 • болка в китката, която се излъчва към предмишницата или рамото
 • местен оток
 • нарушена подвижност на пръстите
 • отслабване на флексията, противопоставяне на палеца
 • проблеми със захващането на предмети
 • често изпускане на предмети от ръцете

Неприятните симптоми се провокират от продължителни неестествени и принудителни позиции на ръцете. Често се работи с компютър, свири се на пиано, среща се и при готвачи или шивачи. Неподходящо е и боравенето с вибриращи механизми.

Рискът е от хронична исхемия (недостатъчно кръвоснабдяване/намалено кръвоснабдяване) на тъканите на ръката. Освен притискане на нервите се наблюдава и притискане на кръвоносните съдове.

Прочетете повече в статиите:

Проблем с гръбначния стълб като втора причина

Болката в гръбначния стълб е един от най-честите проблеми, с които човек посещава лекар. Освен болката, при проблеми с гръбначния стълб се появяват и други симптоми. Един от тях е изтръпване.

Причината може да е функционален проблем, който е временен и несериозен. Той може да се повтори.

Другата страна са органичните причини, които могат да произтичат от повреден междупрешленен диск или стеснен гръбначен канал.

Пример за това е усещането за изтръпване в дясната ръка до рамото, което се излъчва от шията и гръдния отдел на гръбначния стълб.

Когато проучвате тези причини, може да се натъкнете на термини като радикулопатия или псевдорадикулопатия.

 • Радикулопатия - коренов синдром, в основата на който е прякото потискане на гръбначния нерв; в зависимост от участъка и мястото на потискане има и съпътстващи проблеми
 • Псевдорадикулопатия - по-слабо изразено състояние, което се проявява без притискане на нерва

Прочетете повече в статиите:

Изпъкналият междупрешленен диск е един от примерите, които представляват радикуларен синдром и следователно потискане на нерв. Подобен ефект има и спиналната стеноза.

И при двете диагнози трябва да се вземат мерки, преди да прогресират.

Компресивните причини се разделят допълнително на дегенеративни и недегенеративни.

Некомпресивните се разделят на метаболитни или инфекциозни, тъй като зад проблема може да стои възпаление в областта на гръбначния стълб. В този случай е свързана и треска.

Симптомите включват:

 • болки в гръбначния стълб
 • болка, излъчваща се към крайниците, главата
 • изтръпване (парестезия)
 • сетивни смущения
 • мускулна слабост
 • мускулни спазми

Ишиасът (ишиасът ) по подобен начин се причинява от излъчването на болка в долния крайник.

В този случай изтръпването идва от гърба. Натискът върху нерва ишиас предизвиква дискомфорт в седалището, задната част на бедрото, прасеца до плантарната повърхност на стъпалото и малкия пръст.

Професионално това се нарича ишиас.

Други несериозни причини

Причината за парестезиите може да се дължи на недостиг на витамин В12. Също така и на недостиг на минерали като магнезий или калций. Това е в основата на повишено нервно-мускулно дразнене.

В тази връзка може да се наблюдава изтръпване и мравучкане на главата, лицето, устните и езика, горните и долните крайници до пръстите на ръцете. В общи линии на цялото тяло.

Познавате ли заболяване, наречено тетания?

Тетанията се влошава от задълбочено и учестено дишане. Това е тетания от хипервентилация, синдром на хипервентилация. Влошаването може да бъде спазми на мускулите на пръстите и лицето.

Интересна информация е дадена в статиите:

Освен това това неприятно усещане може да бъде причинено от промяна в нивата на хормоните при жените, по време на овулация, менструация или по време на бременност и менопауза.

Жените съобщават за усещане за парене в бедрата, изтръпване на кожата на ръцете, раменете. По-често в този случай ръцете изтръпват през нощта. Неприятното усещане може да се представи и като усещане за паяжина по кожата на лицето или на друго място по тялото.

Неврологични заболявания, свързани с изтръпване

Основните причини са групирани под специализирани наименования като невропатия, неврит или дегенеративни заболявания.

Те се разделят например на:

 • главоболие, мигрена и други
 • нервни болки
 • посттравматични състояния
 • инсулти
 • припадъци, като например епилепсия
 • дегенеративни заболявания
 • заболявания на възрастните хора
 • тежки инвалидизиращи заболявания

Невропатия + основен проблем - изтръпване

Невропатията е заболяване, което се проявява основно и типично чрез изтръпване. Тя е нарушение на периферните нерви.

Обикновено се проявява като:

 • смущения във възприемането на усещанията
 • изтръпване
 • усещане за студ в крайниците
 • болка при почивка

Може да засегне един или повече нерви едновременно. Ако е засегнат повече от един нерв, се говори за полиневропатия.

Причините са разнообразни, като примери за това са:

 • автоимунни заболявания - цьолиакия
 • ревматични заболявания - прочетете също статията Ревматизмът е вреден за целия организъм и на всяка възраст
 • инфекциозни заболявания - мононуклеоза, паротит
 • метаболитни заболявания, чиито основни представители са диабетът, порфирията, нарушенията на щитовидната жлеза, а също и цирозата на черния дроб
 • лекарства - цитостатици
 • токсични вещества - алкохол и алкохолизъм, отравяне с олово
 • тумори - като паранеопластична полиневропатия, рак на белия дроб

Неврит - възпаление на нерв

Възпалителен процес, който възниква в резултат на различни външни фактори, инфекции (бактерии, вируси), заболявания (автоимунни, диабет, левкемия и редица други) или вследствие на травма.

Поради това спектърът на развитие е широк. Както и симптомите. Той зависи пряко от това кой нерв е засегнат. Невритът може да засегне няколко нерва едновременно.

Основните симптоми са нарушена чувствителност, болки в нервите, слабост, умора или отслабване или парализа на мускулите на засегнатата област.

Невродегенеративни заболявания

Множествената склероза е дегенеративно заболяване на нервите. Тя има множество прояви, чието естество е резултат от увреждането на конкретен нерв. От зрителни увреждания, до световъртеж, нарушено равновесие, мускулна слабост в цялото тяло, нарушения в уринирането и др.

Примерите включват усещания за изтръпване и мравучкане в крайниците, пръстите, торса, усещане за парене, мравучкане и промени във възприемането на студ или топлина до намаляване на чувствителността към тези усещания.

Сред известните невродегенеративни заболявания познавате болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер, болестта на Хънтингтън, амиотрофичната латерална склероза (АЛС).

Злополука, нараняване, травма

Нараняването може да има различен механизъм. Леко порязване и прекъсване на нерв, например дори на пръст, е достатъчно, за да се възприеме усещането за изтръпване. Следователно това е пряко нараняване на нерва.

Засягането на нерва може да бъде причинено от счупване на кост или изкълчване.

Инсулт и сърдечен удар

Инсултът е остро състояние, застрашаващо здравето и живота. Той може да бъде исхемичен (без кръвоизлив в мозъка) или хеморагичен, когато мозъкът е увреден от самия кръвоизлив.

И в двата случая мозъчната функция е нарушена. Той настъпва внезапно и може да има широк спектър от симптоми. Множеството характеристики са от значение.

Най-известните симптоми на инсулта включват:

 • Главоболие
 • замайване
 • трудности при поддържане на равновесие, координация на движенията
 • чувство на гадене до повръщане
 • зрителни смущения
 • нарушаване на говора
 • сетивни нарушения, изтръпване, мравучкане, парестезии
 • нарушена подвижност и мускулна слабост
  • пареза, частична парализа, отслабване на крайник
  • плегия е пълна парализа
  • на един крайник (монопареза)
  • половината от тялото (хемипареза/хемиплегия) - пример за това е слабост на дясната или лявата ръка и крак едновременно
 • нарушено съзнание
  • краткотрайна загуба на съзнание, припадък, колапс
  • качествено нарушение на съзнанието - дезориентация, слабоумие, объркване, агресивност, психомоторно безпокойство
  • Количествено нарушение на съзнанието, сомнолентност, сънливост, сопор до кома
 • конвулсии на тялото, като при епилептичен припадък

Инфаркт на миокарда...

Инфарктът на сърцето, по-точно инфарктът на миокарда, е състояние на недоохлаждане на сърдечния мускул. Причината е неговото недоохлаждане или липсата на кръвоснабдяване спрямо текущите нужди.

Проявата обаче обикновено е болка в гърдите. Болката може да варира от парене, натиск и неясно усещане (дискомфорт) до мъчителна болка.

Освен това болките в гърдите могат да се излъчват на практика във всяка страна. Характерни симптоми са излъчването в лявата мишница, рамото и дланта и пръстите.

Хората често описват това излъчване и като изтръпване, мравучкане, неприятно усещане.

Прочетете повече:

fсподели във Facebook

Интересни ресурси

 • ninds.nih.gov - Информационна страница за парестезия
 • webmd.com - Какво представлява парестезията?
Целта на портала и съдържанието не е да замени професионалните преглед. Съдържанието е за информационни и необвързващи цели Само че не и съвет. В случай на здравословни проблеми, препоръчваме да потърсите професионална помощ, посещение или контакт с лекар или фармацевт.