Мускулна слабост, умора и болка по цялото тяло, крайници? Какви са причините?

Мускулна слабост, умора и болка по цялото тяло, крайници? Какви са причините?
Zdroj foto: Canva

Появява се в случай на изтощение, след физическа активност, напрегната работа. Но също и при треска или вирусно заболяване. В по-сериозен случай става дума за заболяване на ниво мускул, но също и нерви.

Мускулната слабост е състояние, при което човек не е в състояние да изпълнява нормални задачи с горните или долните крайници. Мускулите локално или глобално по цялото тяло се уморяват преждевременно и стават отпуснати.

В някои случаи подобна слабост може да е признак на изтощение след напрегната физическа дейност или спортна активност. Ако обаче няма външна причина или основание за подобна умора, мускулната слабост е симптом на някое от разнообразните заболявания, не само на опорно-двигателния апарат.

Причини от страна на нервите и мускулите

Мускулната слабост и повишената мускулна умора се появяват и в резултат на проблеми от нервно естество. Полиневропатията е заболяване на периферните нерви. Има няколко причини за появата ѝ. Известни са няколко вида. Те имат различни симптоми като мускулна слабост, изтръпване, нарушено усещане, болка при допир, затруднено ходене, крампи, мускулни потрепвания.

Ние познаваме тези видове полиневропатия:

 • Синдром на Гилен-Баре
 • Хронична възпалителна демиелинизираща полиневропатия
 • Мултифокална моторна невропатия
 • Алкохолна невропатия
 • Диабетна невропатия
 • Невропатия при болестта на Лайм
 • Моноклонална гамопатия
 • Невропатия при васкулит
 • Наследствена полиневропатия

Засягането на нервно-мускулните дискове се среща например при миастения гравис. Друг пример е вроденият миастеничен синдром, при който основният симптом е мускулната слабост.

Амиотрофичната латерална склероза е невродегенеративно заболяване, при което се наблюдава прогресивна загуба на мозъчни и гръбначни мотоневрони и клетки на централната нервна система. Симптомите включват мускулна слабост, мускулни потрепвания, нарушения в говора и произношението, а по-късно и проблеми с дишането и преглъщането.

При неврит например мускулната слабост е най-типичният симптом. Тя засяга мускулите, които са инервирани от възпалени нерви.

При периферната диабетна невропатия, която засяга хората с диабет, най-често се наблюдава мускулна слабост на долните крайници. При това заболяване нервите са засегнати не само във функцията, но и в структурата.

При миопатията, при която мускулната слабост също е типичен симптом, е засегната структурата на скелетните мускули. Заболяването има няколко форми, като мускулна дистрофия, миостит и други нарушения на мускулното напрежение.

Мускулната дистрофия на Бекер е друго мускулно заболяване. Класифицирано е в групата на генетичните заболявания. Основните му симптоми са обща физическа слабост, мускулна слабост. Човек с това заболяване е физически слаб, трудно ходи бързо, изкачва стълби. След около 40-50-годишна възраст не може да ходи. Има вяла лицева мускулатура, затруднено дишане, сърдечни проблеми.

Друг пример е рабдомиолизата, при която има увреждане на мускулните клетки. Рабдомиолизата може да бъде вродена, но също така и придобита. Причините включват мускулна болка и слабост, повишаване на мускулните ензими и миоглобинурия (мускулни клетки в урината).

Модел на мускулно влакно, напречно сечение
Рабдомиолизата е увреждане на мускулните клетки, влакна. Източник на снимката: Getty Images

Други заболявания включват:

 • Гликогеноза
 • Миотонична дистрофия
 • Мускулна дистрофия на Дюшен
 • Мускулна дистрофия на брахиалния плексус - LGMD Мускулна дистрофия на крайниците - Girdle
 • Миотонична мускулна дистрофия - Гирдова мускулна дистрофия
 • Дистална дистрофия
 • Дерматомиозит
 • Полимиозит

Друг случай на мускулна слабост е епилепсията. В случая на епилепсия мускулната слабост се причинява от честите епилептични припадъци, които обикновено водят до мускулни спазми и потрепвания, които уморяват прекомерно мускулите.

Пряко мускулно заболяване е тенис лакътят, при който е налице остро или хронично пренатоварване на мускулите и сухожилията на лакътната става.

Сърдечно-съдова система

Прекомерната умора, както и мускулната слабост могат да бъдат симптом на инфекциозен ендокардит. Това е остро заболяване на вътрешната обвивка на сърцето, което може да бъде дори животозастрашаващо.

При миокардита, например, сърдечната мускулатура се възпалява в резултат на инфекцията. Организмът е засегнат от обща слабост, повишена умора и болки в мускулите и ставите.

По подобен начин при ниско кръвно налягане, което се дължи на нарушение на кръвоносните съдове или сърцето, например, се наблюдава анемия в някои части на тялото, слабост и умора.

Но проблемите могат да засегнат и хора, които имат не само заболявания на кръвта или кръвоносните съдове, но и вродени или други сърдечни дефекти. Много опасен е и вродения дефект в развитието на сърцето и големите съдове, коарктацията на аортата. В този случай се проявяват студени крака и слабост на мускулите им.

Различни заболявания на кръвта и съдовата система също се проявяват със слабост на мускулите и тялото. Например при анемия (малокръвие) може да се появи мускулна слабост от недостатъчно кръвоснабдяване и насищане с кислород на определени мускули.

Храносмилателна система

Няколко заболявания на храносмилателната система също могат да бъдат придружени от мускулна слабост и проблеми с общата слабост и умора на организма. Например при целиакия това се дължи на нарушено усвояване на важни за организма хранителни вещества.

Мускулна слабост се появява и при хронично възпаление на тънките или дебелите черва, което е характерно за болестта на Крон. При рак на панкреаса организмът като цяло е отслабен, налице е мускулна умора, а също и загуба на тегло.

Човекът е слаб, не може да отвори буркан, наполовина е съблечен
Умората, слабостта и загубата на тегло могат да показват заболяване на храносмилателната система. Източник на снимката: Getty Images

Раковите заболявания и туморите обаче могат да засегнат и други части на храносмилателната система. Например често срещано усложнение при рак на дебелото черво е липсата на желязо в кръвта, което води до анемия, придружена от умора и слабост. Ракът на стомаха също се свързва с умора, слабост и загуба на тегло.

Повишената мускулна умора и слабост, както и общата отпадналост, са характерни и за чернодробни заболявания като хемохроматоза. Възможно е обаче да се касае и за други чернодробни заболявания като инфекциозен хепатит или чернодробна недостатъчност.

Долни крайници и нарушения

Проблем представлява и исхемичната болест на долните крайници. В артерията, която кръвоснабдява долните крайници, се образува запушване. Долните крайници губят силата си, особено мускулите.

Отслабването на мускулите понякога е част от варикозните вени, особено когато засягат долните крайници, които могат да бъдат болезнени и подути.

Инфекциозни заболявания

При някои инфекциозни заболявания мускулната слабост може да е налице хронично, например при СПИН. Това отслабва имунната система на човека.

Лаймската болест също е инфекциозно заболяване, което засяга например кожата, нервната система, ставите и сърцето. То се характеризира с умора, главоболие, мускулни болки и слабост.

Дори и при паразитната инфекция токсоплазмоза могат да се наблюдават мускулни проблеми, болки, спазми и слабост. Шинлесът, заболяване с типични пъпки, също се характеризира с обща слабост, отпадналост и мускулна слабост.

Слабост се наблюдава и при бруцелозата, която е предимно заболяване на животните, но в някои случаи се предава на хората, особено на хора, които работят в близост до заразени животни.

Известни са четири вида, които се предават на хората: Brucella abortus (говеда), Brucella suis (свине), Brucella melitensis (кози и овце) и Brucella canis (кучета). В зависимост от причинителя те предизвикват симптоми, включващи мускулна слабост, болки в мускулите, треска, треперене, изпотяване, умора и липса на апетит.

Други причини

Подобен е случаят с острата миелоидна левкемия, която е една от формите на рак на кръвта. При засегнатите хора се наблюдават умора, слабост и повишена температура. При множествения миелом, който е рак на костния мозък, също е налице мускулна слабост.

Физическата и мускулната слабост е характерна и за вродения диабет, който възниква от недостатъчното производство на инсулин в панкреаса. Той може да произтича и от нарушения в хормоните и техните нива. Например при аденом на хипофизата се нарушава правилното функциониране и производство на хормони.

Налице е мускулна слабост акромегалия, т.е. уголемяване на определени части на тялото. При намалено производство на хормони на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) хората, засегнати от това заболяване, се оплакват не само от мускулна слабост, но и от обща слабост на организма.

Месо, зеленчуци, чиния
Витамин В3 се съдържа в зеленчуците, месото, ядките, сушените плодове, както и в чая или кафето. Източник на снимката: Getty Images

Пелаграта е заболяване, свързано с недостиг на витамин В3 (ниацин). Мускулната слабост също е един от симптомите ѝ. Слабост се наблюдава и при хранителни разстройства като анорексия или недохранване.

Разбира се, мускулната слабост се появява и като симптом на различни мускулно-скелетни нарушения. Понякога тя е причинена от нараняване, но може да се дължи и на различни болестни състояния.

Например при синдрома на карпалния тунел ръката е отслабена в резултат на потискане на нервите в китката. Това се случва, когато има постоянно притискане на тези нерви.

Правило е, че мускулната слабост се появява и при повишена температура, която може да бъде симптом на заболяване, например грип. И дори самият грип, преди да се появи температура, се проявява в умора и мускулна слабост.

Видео за мускулна слабост

fсподели във Facebook

Интересни ресурси

Целта на портала и съдържанието не е да замени професионалните преглед. Съдържанието е за информационни и необвързващи цели Само че не и съвет. В случай на здравословни проблеми, препоръчваме да потърсите професионална помощ, посещение или контакт с лекар или фармацевт.