Препоръчителен дневен прием на витамини, минерали и хранителни добавки

Препоръчителен дневен прием на витамини, минерали и хранителни добавки

Каква е препоръчителната дневна доза за хранителни добавки, витамини или минерали? Разберете какви са оптималните и общопрепоръчителните дози. Все пак вземете предвид особеностите на всеки от нас.
Въведете статистиката на тялото си
Изчисленията са индикативни
Пол

Какви са препоръчителните дневни дози от витамини, минерали и хранителни добавки (по възраст и пол)?

Хранителните добавки само допълват храненето. Те не трябва да се използват като заместител на пълноценното хранене.

Хранителните добавки не са заместител на пълноценното хранене.

Рационалното и балансирано дневно хранене съдържа достатъчни количества от всички основни хранителни вещества, включително витамини, минерали, мазнини, захари и протеини.

Не забравяйте да ядете плодове и зеленчуци всеки ден.

Хранителните добавки са придобили своята популярност най-вече за отслабване или спортни дейности. Разбира се, те се търсят за множество цели.

Във времена на разпространяващи се респираторни заболявания посягаме към тях, за да подпомогнем превенцията или да ускорим лечението. Но не бива да забравяме, че те не служат нито за диагностициране, нито за превенция, нито за лечение на заболявания.

Както и при лекарствата, хранителните добавки трябва да се приемат в препоръчителната дневна доза и да не се превишават.

В контекста на дозировката е важно да се отбележи, че употребата и комбинирането на няколко продукта може да доведе до превишаване на тази определена или максимална дневна доза.

Добър пример за това е добавката с витамин D. През слънчевите пролетни и летни дни организмът сам ще си произведе достатъчно витамин D и не е препоръчително да се доставя изкуствено.

Дългосрочните прекомерни дози могат да окажат отрицателно въздействие върху здравето ни и да се проявят в здравословни проблеми.

Посочените в калкулатора стойности са общоприетите препоръчителни дневни дози, които включват количеството, доставяно на организма чрез нормалното хранене. Често срещаната комбинация от хранителни добавки и диета с прекомерен прием на определени вещества може да има отрицателно въздействие върху здравето ни.

Ето защо, дори и в случай на хранителни добавки, е препоръчително да се консултирате със специалист, лекар или фармацевт. Това важи с особена сила в случай на остро или продължително заболяване.

Освен това комбинираната употреба на определени вещества може да попречи на усвояването им в организма и следователно на тяхната употреба и бионаличност.

Бионаличност = количеството и скоростта, с която активното вещество е налично в кръвообращението (кръвта) и може да предизвика терапевтичен/неблагоприятен ефект (опростено обяснение).

Обратно, за някои вещества се препоръчва комбинация с други, за да се увеличи ефектът или абсорбцията в човешкия организъм.

По тази причина също се препоръчва консултация със специалист.

Някои важни факти при приема на хранителни добавки:

  • В допълнение към препоръчителните дози е препоръчително да се съсредоточите върху качеството и състава - следете за процентното съдържание на активното вещество или билката.
  • Непроверените продукти може да не съдържат посочените вещества и техните количества или да са замърсени с опасни вещества. По този начин употребата им е потенциално рискова.
  • При употребата им трябва да се вземат предвид индивидуалните нужди и общото здравословно състояние. Това е особено подчертано при продължително лечение. Някои вещества могат да повлияят на съществуващата лекарствена терапия.
  • Хранителните добавки не служат за диагностициране, предотвратяване или лечение на заболявания и следователно не заместват лечението, предписано от лекар.
  • Хранителните добавки не са заместител на пълноценното и балансирано хранене.
  • Те могат да имат странични ефекти, които да повлияят на здравето на човека.

И накрая, едно важно предупреждение!

В калкулатора са дадени общоприетите препоръчителни дневни дози. Те обаче не отчитат индивидуалните нужди на всеки човек, които могат да варират в зависимост от общото състояние и здравословното му състояние.

Обърнете внимание на индивидуалните нужди и различия на всеки човек.

Затова по принцип се препоръчва да се консултирате със специалист (лекар, фармацевт, диетолог или друг здравен специалист) за всяка употреба.

При употребата на хранителни добавки трябва да се спазват само препоръчителните дневни дози, посочени на опаковката им или в листовката към нея. Не се препоръчва превишаването им.

Особено внимание се обръща на хората, които са на продължително лечение и фармакотерапия.

Важно е да се помни, че нуждите на нашия организъм са индивидуални и зависят от редица фактори. Те включват възраст, пол, телесно тегло, ниво на физическа активност, диета и цялостен начин на живот и здраве. Ето защо изборът и дозировката на хранителните добавки трябва да бъдат съобразени с индивидуалните нужди на всеки човек. Препоръчва се консултация със специалист, като например лекар, фармацевт или диетолог.

Калкулаторът (заедно с текста) не дава насоки за самолечение, тъй като не е предназначен за диагностика, профилактика или лечение и не е предназначен за тази цел. Предоставената тук информация трябва да се приема само като информативна и не замества консултацията с лекар или здравен специалист.

Някои полезни връзки към медицински статии:

Други наши полезни калкулатори и таблици:

Важна забележка:

Моля, не забравяйте, че резултатите от нашите здравни калкулатори и Анализаторите са само за насочване. Те не са заместител за професионален преглед или съвет от лекар, фармацевт или друг медицински специалист.

Всеки човек е уникален и нуждите на всеки могат да варират. Калкулатори и анализаторите имат ограничения и не предоставят изчерпателна Индивидуален поглед върху здравето.

Използването им е на ваш собствен риск. Нито операторът на сайта, нито авторът носи отговорност за злоупотреба и неправилно тълкуване на информацията получени чрез тяхното използване. С помощта на калкулаторите и анализаторите, Вие се съгласявате с тези правила и условия и нито операторът, нито Авторът носи отговорност за всички последствия.

Съветваме Ви да се консултирате с професионалист за Вашето медицинско състояние. Не забравяйте, че здравето е важна тема и всяко решение трябва да бъде направени след консултация с професионалист.

Този калкулатор / анализатор не е медицински инструмент или медицинска помощ. Консултирайте се с Вашия лекар за вашия здравословен проблем.

Вградете този калкулатор на сайта си безплатно

Просто копирайте HTML кода на страницата си. Кодът се копира в по същия начин като кода за вграждане на видеоклипа в YouTube. Ако имате wordpress, можете да го поставите в полето HTML.
Изискването за вграждане на калкулатора е да се постави източникът и dofollow връзка, както е посочено в кода.

<script src="https://medicspark.bg/frontend-assets/scripts/iframe-message.js" async></script><iframe id="medicspark-prepor-citelen-dneven-priem-na-vitamini-minerali-i-hranitelni-dobavki" class="medicspark-calculator-iframe" src="https://medicspark.bg/kalkulatori/prepor-citelen-dneven-priem-na-vitamini-minerali-i-hranitelni-dobavki/embed/" style="border: 0;overflow: hidden;width: 100%" scrolling="no"></iframe><a class="medicspark-calculator-copyright" href="https://medicspark.bg/kalkulatori/prepor-citelen-dneven-priem-na-vitamini-minerali-i-hranitelni-dobavki">Препоръчителен дневен прием на витамини, минерали и хранителни добавки от MedicSpark.bg - виж обяснения и детайли</a>
fсподели във Facebook