Поленов календар: следете сезона на алергените и рисковете от алергии

Поленов календар: следете сезона на алергените и рисковете от алергии

При сенна хрема ще ви помогнат календар на полените и списък на цъфтящите в момента растения.
Календар на полените

Текущ календар на полените и какво цъфти в момента

Какъв е актуалният календар на полените и какво цъфти в момента?

Календарът на полените ще ви помогне да се ориентирате в ситуацията с полените през годината. В него са изброени най-често срещаните и най-големите поленови алергени за нашия район.

Не е нужно да помните кое кога цъфти. Можете да го намерите бързо и удобно в нашия списък.

Познаването на актуалните алергени във въздуха ще ви помогне да се подготвите за плановете си през деня.

Страдате ли от алергии, имате ли сенна хрема? Имате ли предписани лекарства? Имате ли достатъчно за предстоящия сезон?

Прогнозата за полените е особено важна за хората със сенна хрема и алергии към полени.

Сенна хрема = полиноза = сезонен алергичен ринит.

Алергията описва свръхреакция на организма към дадено вещество (алерген). Такова вещество не предизвиква никаква реакция при здрав човек.

Познати са алергии към различни вещества. Сред най-известните са прах, прахови акари, животински косми, храни, лекарства и растителен прашец.

Алергията към цветен прашец е преувеличена реакция към присъствието му във въздуха. През различните периоди на годината във въздуха има различни количества.

В този случай алергичната реакция засяга лигавицата на носа. Проявата е познатото повтарящо се кихане, повишен секрет от носа и подуване. Появяват се запушване на носа, смущения в обонянието и дразнеща кашлица.

Възможно е да се появят кръвоизливи от носа.

Местните оплаквания включват зачервяване и дразнене на очите, подуване на клепачите, сърбеж на носа, устата или ушите.

Свързани са и общи (системни) прояви като умора, главоболие, болки в ставите, лошо храносмилане.

Често срещан е недостигът на въздух. При астматиците трябва да се предполага задух. Те трябва да се подготвят за поленовия сезон.

Хората, страдащи от хроничен конюнктивит, синузит, отит на средното ухо, носни полипи или атопична екзема, също имат влошено протичане и прояви на продължително заболяване.

Страдащите от алергии, не забравяйте за кръстосаните алергични реакции. По време на алергичния период се консултирайте с вашия имунолог кои храни да избягвате.

Основният сезон на повишена концентрация и поява на алергени от полени във въздуха е през пролетта и лятото.

По-високи нива на въздушни полени могат да се очакват при слънчево и ветровито време. През деня те са особено разпространени в обедните и следобедните часове.

За разлика от тях концентрациите на полени са по-ниски в местата с водни басейни и след дъжд. Въпреки това концентрациите на плесени могат да се увеличат.

+

През ноември и декември страдащите от алергии трябва да внимават за гъбични спори, плесени и акари.

Какво помага?

Тези предпазни мерки ще намалят въздействието:

 • Следете календара на полените и прогнозата за времето.
 • Вземайте лекарства за алергия, както е предписано от лекаря ви, приготвяйте лекарствата си, проверявайте срока на годност и количествата.
 • вземайте душ всяка вечер, мийте косата си по-често, използвайте кремове
 • избърсвайте праха по-често с влажна кърпа
 • Увеличете честотата на смяна на спалното бельо
 • прането на използваните дрехи също е важно
 • не сушете текстилните си изделия навън, а вътре - сушилнята ще ви помогне
 • почиствайте използваните си обувки
 • проветрявайте през нощта, когато концентрацията на алергени във въздуха е по-ниска
 • използвайте пречиствател на въздуха
 • избягвайте да се движите на открито по време на повишена концентрация на полени във въздуха или използвайте лицеви щитове или респиратори (препоръчва се FFP2 или повече)
 • разхождайте се рано сутрин или вечер (също и по време на и малко след дъжд)
 • избягвайте среда с повишено съдържание на локални алергени
 • носете слънчеви очила
 • използвайте климатика в колата - разумно, особено през лятото, когато температурната разлика е твърде голяма
 • сменяйте по-често поленовия филтър в автомобила си

Отидете на нашите статии за повече информация:

Важна забележка:

Моля, не забравяйте, че резултатите от нашите здравни калкулатори и Анализаторите са само за насочване. Те не са заместител за професионален преглед или съвет от лекар, фармацевт или друг медицински специалист.

Всеки човек е уникален и нуждите на всеки могат да варират. Калкулатори и анализаторите имат ограничения и не предоставят изчерпателна Индивидуален поглед върху здравето.

Използването им е на ваш собствен риск. Нито операторът на сайта, нито авторът носи отговорност за злоупотреба и неправилно тълкуване на информацията получени чрез тяхното използване. С помощта на калкулаторите и анализаторите, Вие се съгласявате с тези правила и условия и нито операторът, нито Авторът носи отговорност за всички последствия.

Съветваме Ви да се консултирате с професионалист за Вашето медицинско състояние. Не забравяйте, че здравето е важна тема и всяко решение трябва да бъде направени след консултация с професионалист.

Този калкулатор / анализатор не е медицински инструмент или медицинска помощ. Консултирайте се с Вашия лекар за вашия здравословен проблем.

Вградете този калкулатор на сайта си безплатно

Просто копирайте HTML кода на страницата си. Кодът се копира в по същия начин като кода за вграждане на видеоклипа в YouTube. Ако имате wordpress, можете да го поставите в полето HTML.
Изискването за вграждане на калкулатора е да се постави източникът и dofollow връзка, както е посочено в кода.

<script src="https://medicspark.bg/frontend-assets/scripts/iframe-message.js" async></script><iframe id="medicspark-polenov-kalendar-sledete-sezona-na-alergenite-i-riskovete-ot-alergii" class="medicspark-calculator-iframe" src="https://medicspark.bg/kalkulatori/polenov-kalendar-sledete-sezona-na-alergenite-i-riskovete-ot-alergii/embed/" style="border: 0;overflow: hidden;width: 100%" scrolling="no"></iframe><a class="medicspark-calculator-copyright" href="https://medicspark.bg/kalkulatori/polenov-kalendar-sledete-sezona-na-alergenite-i-riskovete-ot-alergii">Поленов календар: следете сезона на алергените и рисковете от алергии от MedicSpark.bg - виж обяснения и детайли</a>
fсподели във Facebook