Калкулатор на обема и компонентите на кръвта: какъв е броят и количеството на кръвта?

Калкулатор на обема и компонентите на кръвта: какъв е броят и количеството на кръвта?

Колко литра кръв имате? Нашият калкулатор ще ви покаже приблизителния обем и количеството на всяка кръвна съставка, кръвни клетки и тромбоцити. Изчислението включва максималната възможна загуба на кръв до момента, в който се застрашава здравето и живота.
Въведете статистиката на тялото си
Изчисленията са индикативни
кг

Калкулатор за обем и съставки на кръвта: какъв е броят на кръвните ви клетки?

Кръвта е най-важната течност в човешкото тяло. Тя пренася много вещества, хранителни вещества, газове и елементи, необходими за живота. Тя изхвърля от организма отпадните вещества.

Тя циркулира в кръвоносните съдове. Нейната движеща сила (помпа) е сърцето. Тя работи непрекъснато през целия живот.

В училище ни учеха, че в тялото ни има средно около 5 л кръв. Действителният обем зависи от няколко фактора. Сред тях са телесното тегло или полът.

Мъжете имат малко повече, а жените - малко по-малко.

Обемът на циркулиращата кръв е важен за функционирането на сърцето като помпа и за кръвообращението.

При определени условия може да се компенсира загуба на кръв от приблизително 0,5 до 1,5 л. Скоростта на загуба на кръв от кръвообращението е важна. Решаващи са и редица други моментни фактори на организма.

При остра кръвозагуба над 1,5 литра здравето и животът са застрашени. Дългосрочната кръвозагуба може да бъде компенсирана от организма за определен период от време. Въпреки това се появяват анемия (малокръвие) и други здравословни проблеми.

Изчислението ще ви даде приблизителна представа за обема и представителството на различните кръвни елементи в кръвта ви.

Изчислението е ориентировъчно. то по никакъв начин не замества професионалния преглед.

Някои интересни факти за кръвта:

  • Тя съставлява приблизително 8-9% от теглото на човешкото тяло.
  • Кръвните клетки се обновяват през целия живот.
  • 56% от кръвта е плазма - течната част.
  • 44% са съставени от кръвни елементи като червени кръвни телца, бели кръвни телца и тромбоцити.
  • Тя съдържа и пренася протеини, соли, въглехидрати, хормони, разтворени газове, хранителни вещества (захари, мазнини, витамини), продукти на обмяната на веществата и други компоненти.
  • Кръвта тече в затворена система от кръвоносни съдове.
  • Тя поддържа хомеостаза (стабилност на вътрешната среда) и рН (осмотично налягане).
  • Стойността на рН на кръвната плазма се поддържа стриктно между 7,35 и 7,45.
  • Кръвта се разделя по група и Rh фактор в съответствие със системата AB0 и Rh+/-.

Прочетете също:

Важна забележка:

Моля, не забравяйте, че резултатите от нашите здравни калкулатори и Анализаторите са само за насочване. Те не са заместител за професионален преглед или съвет от лекар, фармацевт или друг медицински специалист.

Всеки човек е уникален и нуждите на всеки могат да варират. Калкулатори и анализаторите имат ограничения и не предоставят изчерпателна Индивидуален поглед върху здравето.

Използването им е на ваш собствен риск. Нито операторът на сайта, нито авторът носи отговорност за злоупотреба и неправилно тълкуване на информацията получени чрез тяхното използване. С помощта на калкулаторите и анализаторите, Вие се съгласявате с тези правила и условия и нито операторът, нито Авторът носи отговорност за всички последствия.

Съветваме Ви да се консултирате с професионалист за Вашето медицинско състояние. Не забравяйте, че здравето е важна тема и всяко решение трябва да бъде направени след консултация с професионалист.

Този калкулатор / анализатор не е медицински инструмент или медицинска помощ. Консултирайте се с Вашия лекар за вашия здравословен проблем.

Вградете този калкулатор на сайта си безплатно

Просто копирайте HTML кода на страницата си. Кодът се копира в по същия начин като кода за вграждане на видеоклипа в YouTube. Ако имате wordpress, можете да го поставите в полето HTML.
Изискването за вграждане на калкулатора е да се постави източникът и dofollow връзка, както е посочено в кода.

<script src="https://medicspark.bg/frontend-assets/scripts/iframe-message.js" async></script><iframe id="medicspark-kalkulator-na-obema-i-komponentite-na-kr-vta-kak-v-e-broat-i-kolicestvoto-na-kr-vta" class="medicspark-calculator-iframe" src="https://medicspark.bg/kalkulatori/kalkulator-na-obema-i-komponentite-na-kr-vta-kak-v-e-broat-i-kolicestvoto-na-kr-vta/embed/" style="border: 0;overflow: hidden;width: 100%" scrolling="no"></iframe><a class="medicspark-calculator-copyright" href="https://medicspark.bg/kalkulatori/kalkulator-na-obema-i-komponentite-na-kr-vta-kak-v-e-broat-i-kolicestvoto-na-kr-vta">Калкулатор на обема и компонентите на кръвта: какъв е броят и количеството на кръвта? от MedicSpark.bg - виж обяснения и детайли</a>
fсподели във Facebook