Калкулатор на кръвната група на детето: каква кръвна група може да има едно дете (+ таблица)

Калкулатор на кръвната група на детето: каква кръвна група може да има едно дете (+ таблица)

Как да разберете кръвната група на детето? Има ли детето ви кръвна група А, В, 0 или АВ?
Попълнете данните по-долу
Изчисленията са индикативни
Кръвна група на майката
Кръвна група на бащата

Калкулатор на кръвната група: каква група може да има детето?

Експертният гарант на статията, д-р Зузана Кожлехова, добавя информация:
Изчисляването на кръвната група не служи като тест за бащинство, защото има изключения (т.нар. феномен Бомбай). Червените кръвни телца нямат определени характеристики на повърхността си (аглутиногени А или В).

Кръвта е течна тъкан. Тя е важна за човешкия живот в няколко аспекта. Чрез нея се пренасят дихателни газове, хранителни вещества, витамини, минерали и компоненти на имунната система.

Кръвта се състои от кръвна плазма и няколко кръвни елемента, клетки и кръвни телца.

  • червени кръвни клетки - еритроцити
  • бели кръвни клетки - левкоцити
  • тромбоцити - тромбоцити

Червените кръвни клетки носят информация за кръвната група на повърхността си. Друга важна информация е наличието на антитела в плазмата.

Известни са приблизително 50 системи за определяне на кръвни групи. Най-важните за кръвопреливането или даряването на органи са системата AB0 и Rh факторът.

Системата AB0 разделя кръвта на кръвни групи:

  1. A
  2. B
  3. AB
  4. 0

Rh факторът определя наличието на антиген в кръвта и на повърхността на кръвните клетки.

Rh = резус фактор. Наречен е на макака macaca mulatta (резус макак), при който е открит.

Съществуват няколко Rh антигена. Най-важният е антиген D. Ако е налице, кръвта се нарича Rh положителна (Rh+). Ако не е налице, кръвта е Rh отрицателна (Rh-).

Наличието на антиген D е важно за донорството.

Друг проблем може да възникне в случай на бременност.

Кръвта на плода носи половината гени от майката и половината от бащата.

Половината на бащата е чужда за организма на майката.

Кръвта на майката и бебето не се смесва, но в някои случаи малко количество от кръвта на плода попада в кръвта на Rh-отрицателната майка. Това предизвиква производството на антитела. Антителата преминават през плацентата.

В някои случаи Rh+ кръв на плода попада в тялото на майката. Това може да се случи по време на физиологично раждане, секцио, аномалии на плацентата, амниоцентеза, спонтанен аборт или кюртаж.

Когато премине в кръвта на бебето, кръвните клетки се разрушават. Това състояние се нарича още хемолитична болест на новороденото.

Rh негативност на майката и Rh позитивност на плода е проблемна комбинация. Тя се нарича Rh несъвместимост.

Понастоящем в този случай на майката се дава имуноглобулин анти-D. Това предотвратява имунологичната реакция на майката и производството на антитела.

В таблицата са показани възможностите за наследствена комбинация на кръвни групи.

Майка/баща 0 A B AB
0 0 0, A 0, B A, B
A 0, A 0, A 0, A, B, AB A, B, AB
B 0, B 0, A, B, AB 0, B A, B, AB
AB A, B A, B, AB A, B, AB A, B, AB

Прочетете също:

Важна забележка:

Моля, не забравяйте, че резултатите от нашите здравни калкулатори и Анализаторите са само за насочване. Те не са заместител за професионален преглед или съвет от лекар, фармацевт или друг медицински специалист.

Всеки човек е уникален и нуждите на всеки могат да варират. Калкулатори и анализаторите имат ограничения и не предоставят изчерпателна Индивидуален поглед върху здравето.

Използването им е на ваш собствен риск. Нито операторът на сайта, нито авторът носи отговорност за злоупотреба и неправилно тълкуване на информацията получени чрез тяхното използване. С помощта на калкулаторите и анализаторите, Вие се съгласявате с тези правила и условия и нито операторът, нито Авторът носи отговорност за всички последствия.

Съветваме Ви да се консултирате с професионалист за Вашето медицинско състояние. Не забравяйте, че здравето е важна тема и всяко решение трябва да бъде направени след консултация с професионалист.

Този калкулатор / анализатор не е медицински инструмент или медицинска помощ. Консултирайте се с Вашия лекар за вашия здравословен проблем.

Вградете този калкулатор на сайта си безплатно

Просто копирайте HTML кода на страницата си. Кодът се копира в по същия начин като кода за вграждане на видеоклипа в YouTube. Ако имате wordpress, можете да го поставите в полето HTML.
Изискването за вграждане на калкулатора е да се постави източникът и dofollow връзка, както е посочено в кода.

<script src="https://medicspark.bg/frontend-assets/scripts/iframe-message.js" async></script><iframe id="medicspark-kalkulator-na-kr-vnata-grupa-na-deteto-kakva-kr-vna-grupa-moze-da-ima-tablica" class="medicspark-calculator-iframe" src="https://medicspark.bg/kalkulatori/kalkulator-na-kr-vnata-grupa-na-deteto-kakva-kr-vna-grupa-moze-da-ima-tablica/embed/" style="border: 0;overflow: hidden;width: 100%" scrolling="no"></iframe><a class="medicspark-calculator-copyright" href="https://medicspark.bg/kalkulatori/kalkulator-na-kr-vnata-grupa-na-deteto-kakva-kr-vna-grupa-moze-da-ima-tablica">Калкулатор на кръвната група на детето: каква кръвна група може да има едно дете (+ таблица) от MedicSpark.bg - виж обяснения и детайли</a>
fсподели във Facebook