BMI калкулатор: изчисляване на индекса на телесната маса (формула, таблица)

BMI калкулатор: изчисляване на индекса на телесната маса (формула, таблица)

Знаете ли своя индекс на телесна маса? С нашия калкулатор можете бързо и лесно да разберете индекса си на телесна маса и възможните рискове. Ниско ли е теглото ви и страдате ли от недохранване? Идеално ли е теглото ви? Или имате проблем с наднорменото тегло и затлъстяването?
Въведете статистиката на тялото си
Изчисленията са индикативни
см
кг

Формула за изчисляване на ИТМ

За да се изчисли ИТМ, теглото на човека се разделя на квадрата на неговия ръст.

ИТМ = m/h²

m = телесно тегло в килограми h = телесен ръст в метри

< 18,5 Поднормено тегло
18,5-24,99 Оптимално тегло
25-29,99 Наднормено тегло
30-34,99 Затлъстяване първа степен
35-39,99 Затлъстяване втора степен
> 40 Затлъстяване трета степен

Експертът-гарант, д-р Андреа Бул, добавя следната информация: Индексът на телесната маса е създаден през 40-те години на XIX в., преди появата на калкулаторите, когато формулата е трябвало да бъде много проста, за да може да се използва. Тя е най-точна за средния човек, който е висок около 165 см. Има обаче милиони хора, които са много по-ниски, но и с няколко см по-високи. За тези хора остарялата формула може да е неточна, поради което през 2013 г. беше разработена по-точна формула, "новият ИТМ".

Формулата "нов ИТМ":

  • За тегло в килограми и височина в метри:
    • ИТМ = 1,3 * тегло (кг) / височина (м)2,5
  • За тегло в килограми и височина в инчове: BMI:
    • ИТМ = 5734 * тегло (фунт) / височина (инч)2,5

Индекс на ИТМ

Индексът на телесната маса е съкращение на термина body mass index, което в свободен превод означава индекс на телесната маса. Той проследява хранителния статус на човека и дава представа за телесното му тегло. Показва степента на поднормено тегло, наднормено тегло или затлъстяване.

Въз основа на резултата може да се предвиди рискът от здравословни усложнения и други проблеми.

Предимството на ИТМ е бързината на намиране на резултата с минимално количество необходими данни. Височината и теглото обикновено са известни на всеки.

Въпреки това ИТМ не е толкова точен метод, колкото други форми на измерване.

Питате се защо?

Един спортист, културист, бодибилдър ще има висока стойност на ИТМ. Но такава стойност не е точна. Човек с много мускули може да има ИТМ, по-висок от 30 точки, и въпреки това да не е затлъстял.

За населението като цяло това е интелигентен, лесен и бърз начин за определяне на нивото на хранене. ИТМ служи като предупреждение за възможни здравословни проблеми, които са резултат от неправилно хранене или, обратно, от наднормено тегло и затлъстяване.

Класификация Стойности / степени
Недохранване < 18,5 / нисък ИТМ
тежко недохранване < 16
умерено недохранване 16-16,99
леко недохранване 17-18,49
нормално тегло 18,5-24,99 / нормален индекс на телесна маса
наднормено тегло ≥ 25 / висок ИТМ
леко наднормено тегло 25-29,99
затлъстяване ≥ 30
Затлъстяване степен 1 30-34,99
Затлъстяване степен 2 35-39,99
Затлъстяване степен 3 ≥40

Други полезни калкулатори:

Прочетете също:

Важна забележка:

Моля, не забравяйте, че резултатите от нашите здравни калкулатори и Анализаторите са само за насочване. Те не са заместител за професионален преглед или съвет от лекар, фармацевт или друг медицински специалист.

Всеки човек е уникален и нуждите на всеки могат да варират. Калкулатори и анализаторите имат ограничения и не предоставят изчерпателна Индивидуален поглед върху здравето.

Използването им е на ваш собствен риск. Нито операторът на сайта, нито авторът носи отговорност за злоупотреба и неправилно тълкуване на информацията получени чрез тяхното използване. С помощта на калкулаторите и анализаторите, Вие се съгласявате с тези правила и условия и нито операторът, нито Авторът носи отговорност за всички последствия.

Съветваме Ви да се консултирате с професионалист за Вашето медицинско състояние. Не забравяйте, че здравето е важна тема и всяко решение трябва да бъде направени след консултация с професионалист.

Този калкулатор / анализатор не е медицински инструмент или медицинска помощ. Консултирайте се с Вашия лекар за вашия здравословен проблем.

Вградете този калкулатор на сайта си безплатно

Просто копирайте HTML кода на страницата си. Кодът се копира в по същия начин като кода за вграждане на видеоклипа в YouTube. Ако имате wordpress, можете да го поставите в полето HTML.
Изискването за вграждане на калкулатора е да се постави източникът и dofollow връзка, както е посочено в кода.

<script src="https://medicspark.bg/frontend-assets/scripts/iframe-message.js" async></script><iframe id="medicspark-kalkulator-na-itm-izcislavane-na-indeksa-na-telesnata-masa-formula-tablica" class="medicspark-calculator-iframe" src="https://medicspark.bg/kalkulatori/kalkulator-na-itm-izcislavane-na-indeksa-na-telesnata-masa-formula-tablica/embed/" style="border: 0;overflow: hidden;width: 100%" scrolling="no"></iframe><a class="medicspark-calculator-copyright" href="https://medicspark.bg/kalkulatori/kalkulator-na-itm-izcislavane-na-indeksa-na-telesnata-masa-formula-tablica">BMI калкулатор: изчисляване на индекса на телесната маса (формула, таблица) от MedicSpark.bg - виж обяснения и детайли</a>
fсподели във Facebook