Какво е кръвното ми налягане: ниско, нормално или високо? Систола/диастола?

Какво е кръвното ми налягане: ниско, нормално или високо? Систола/диастола?

Въз основа на измерените стойности разберете какво е кръвното ви налягане. Ниско, идеално или високо е то? Запомнете: Както ниското, така и високото кръвно налягане са рискови от гледна точка на симптомите и възможните усложнения. Достатъчна ли е промяна в начина на живот или са необходими лекарства?
Въведете статистиката на тялото си
Изчисленията са индикативни
мм. ж.ст
мм. ж.ст

Какво е кръвното ми налягане - ниско, нормално или високо? Систола/диастола?

Кръвното налягане е един от най-наблюдаваните жизнени показатели. Можем да го следим в домашна среда.

То е важно за поддържане на кръвообращението в кръвоносните съдове. Определя се от функцията на сърцето и съпротивлението на стената на кръвоносните съдове.

Разделя се на две стойности: систолично и диастолично кръвно налягане. Няколко фактора оказват влияние върху стойностите му.

Например, кръвното налягане се влияе от:

 • обемът на кръвта в кръвообращението
 • еластичността на кръвоносните съдове
 • вискозитета (плътността) на кръвта
 • възрастта
 • телесното тегло
 • физически и психически (емоционален) стрес
 • пол
 • време на деня
 • нараняване
 • заболявания
 • лекарства
 • външна среда

Можем да измерваме:

 • Ниско кръвно налягане = 80/50
 • Нормално кръвно налягане = 120/80
 • Високо кръвно налягане = 150/90

И двете отклонения от нормалното имат своите негативи. Затова е препоръчително да знаете кръвното си налягане.

Някои жени са склонни да имат по-ниски стойности през целия си живот. Те се чувстват замаяни и отпаднали по време на нормални дейности.

За ниско кръвно налягане се считат стойности под 90/60 mmHg. Момичетата и младите жени могат да бъдат предразположени към хипотония. Тези стойности на кръвното налягане може да не са свързани веднага с клинични прояви/проблеми.

По-добре е кръвното налягане да е под 120/80, приблизително 110/75. Това се нарича оптимално кръвно налягане. Такава стойност помага за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания.

Високото кръвно налягане е една от болестите на цивилизацията. Често не се диагностицира навреме. Затова е опасно. Често първо се проявява като здравословен проблем, който застрашава здравето и живота.

По тази причина измерването на кръвното налягане е от голямо значение, например по време на профилактичен преглед.

Кръвното налягане се измерва три пъти - 1-вата стойност не се записва, 2-рата и 3-тата стойност се осредняват.
Високите стойности на кръвното налягане, измерени в домашни условия и на холтер апарат, попадат под по-строгите критерии за хипертония.

Таблицата показва опростена представа за кръвното налягане в зряла възраст (ниско, нормално и високо).

Систолично кръвно налягане
Стойности в mmHg
Диастолно налягане
Стойности в mmHg
Ниско под 90 60
Нормално 120 80
Високо над 140 90

Разбира се, за различните възрастови категории стойностите варират.

Експертният гарант Зузана Кожлехова, доктор на медицинските науки, добавя информация:
При децата за дефинирането на артериална хипертония се взема предвид и персентилът - покачването на систолното и диастолното налягане над 95-ия персентил от стойността за дадена възраст, пол и ръст при измерване при стандартни условия (положение на детето, правилна ширина и дължина на маншета, покой) по време на поне три различни измервания.

Нормални стойности на кръвното налягане според възрастта на детето:

 • новородено: 70-90 систола и 45-55 диастола
 • кърмаче: 70-90 систола и 50-60 диастола
 • 5-годишно дете: 80-110 систола и 55-65 диастола

Прочетете също:

Важна забележка:

Моля, не забравяйте, че резултатите от нашите здравни калкулатори и Анализаторите са само за насочване. Те не са заместител за професионален преглед или съвет от лекар, фармацевт или друг медицински специалист.

Всеки човек е уникален и нуждите на всеки могат да варират. Калкулатори и анализаторите имат ограничения и не предоставят изчерпателна Индивидуален поглед върху здравето.

Използването им е на ваш собствен риск. Нито операторът на сайта, нито авторът носи отговорност за злоупотреба и неправилно тълкуване на информацията получени чрез тяхното използване. С помощта на калкулаторите и анализаторите, Вие се съгласявате с тези правила и условия и нито операторът, нито Авторът носи отговорност за всички последствия.

Съветваме Ви да се консултирате с професионалист за Вашето медицинско състояние. Не забравяйте, че здравето е важна тема и всяко решение трябва да бъде направени след консултация с професионалист.

Този калкулатор / анализатор не е медицински инструмент или медицинска помощ. Консултирайте се с Вашия лекар за вашия здравословен проблем.

Вградете този калкулатор на сайта си безплатно

Просто копирайте HTML кода на страницата си. Кодът се копира в по същия начин като кода за вграждане на видеоклипа в YouTube. Ако имате wordpress, можете да го поставите в полето HTML.
Изискването за вграждане на калкулатора е да се постави източникът и dofollow връзка, както е посочено в кода.

<script src="https://medicspark.bg/frontend-assets/scripts/iframe-message.js" async></script><iframe id="medicspark-kakvo-e-kr-vnoto-mi-nalagane-nisko-normalno-ili-visoko-sistola-diastola" class="medicspark-calculator-iframe" src="https://medicspark.bg/kalkulatori/kakvo-e-kr-vnoto-mi-nalagane-nisko-normalno-ili-visoko-sistola-diastola/embed/" style="border: 0;overflow: hidden;width: 100%" scrolling="no"></iframe><a class="medicspark-calculator-copyright" href="https://medicspark.bg/kalkulatori/kakvo-e-kr-vnoto-mi-nalagane-nisko-normalno-ili-visoko-sistola-diastola">Какво е кръвното ми налягане: ниско, нормално или високо? Систола/диастола? от MedicSpark.bg - виж обяснения и детайли</a>
fсподели във Facebook