Какви са нивата на кръвната ми захар (гликемия): ниски, нормални или високи?

Какви са нивата на кръвната ми захар (гликемия): ниски, нормални или високи?

Имате ли ниска, идеална или висока кръвна захар? Нашият калкулатор и статия с таблица на гликемичните стойности ще ви помогнат да разберете.
Попълнете данните по-долу
Изчисленията са индикативни

Каква е кръвната ми захар (гликемия): ниска, нормална или висока?

Техническият термин гликемия се отнася до нивото на захарта в кръвта. Захарта е важно клетъчно гориво. Нейният недостиг е особено забележим при мозъчната дейност.

Твърде ниските или твърде високите нива на кръвната захар са нежелателни.

Както хипогликемията (недостатъчно количество захар в кръвта), така и хипергликемията (твърде много захар) носят определени рискове и усложнения за здравето.

Бледността и прекомерното изпотяване на кожата също са типични прояви.

Човекът е блед, изпотен, лошо артикулира, не може да бъде разбран и може да е дезориентиран.
Изглежда пиян. Изобщо не е пил.
След известно време здравето му се влошава.
Пада на земята и е в безсъзнание.
Внимавайте! Може да е хипогликемия!

Класификация на хипогликемията - ниска кръвна захар:

Степен 1 - предупредително ниво на хипогликемия < 3,9 mmol/l

Степен 2 - Клинично значима хипогликемия < 3 mmol/l

  • Праг за неврогликопенични симптоми - липса на глюкоза в мозъка
  • Намалена концентрация, главоболие, зрителни нарушения, двойно виждане, некоординираност, нарушения на говора, нарушено съзнание, конвулсии
  • психологически промени - промени в поведението, промени в настроението, мисловни разстройства

Степен 3 - Тежка хипогликемия - няма ясно определено ниво на гликемията

  • Тежък спад на когнитивните способности (възприятие), в това състояние е необходима помощта на друго лице за възстановяване на съзнанието

Експертният гарант на статията, д-р Зузана Кожлехова, добавя следната информация.

Стойността на хипергликемията (прекомерна кръвна захар) не е лесно да се определи. Тя зависи от това дали лицето е на гладно или е яло преди изследването.

Обикновено цифрите 5,6 до 6,9 се дават като горна граница за нормално ниво на кръвната захар.

Ако стойността е по-висока в дългосрочен план, трябва да се потърси причината за това. Възможно е това да е захарен диабет.

Стойностите на гликемията се дават в mmol/l.
Знаем също как да я изразим в mg на децилитър - mg/dcl.
Преобразуването е просто:
От mmol в милиграм: умножете по 18
4,0 mmol/l x 18 = 72 mg/dcl
При преобразуване от mg в mmol: разделете на 18
72 mg/dcl : 18 = 4,0 mmol/l

Парче шоколад, кубче захар или лъжица мед могат да повишат нивото на захарта Ви. Те карат захарта Ви да се покачва най-бързо. За по-умерено покачване е добре да хапнете някоя пълноценна и балансирана храна.

Това е по-трудно с понижаването на гликемията.

Това зависи от ситуацията и от това дали хипергликемията е причинена от заболяване (диабет). В този случай не е достатъчно просто да се гладува. Тялото, клетките или мозъкът се нуждаят от хранителни вещества, включително захар.

Таблицата показва стойностите на гликемията/кръвната захар

Категория Стойност в ммол/литър Описание
Хипогликемия < 3,0 Клинично значима ниска кръвна захар
< 3,9 Предупредителни нива на захарта
Стандартен 3,9-5,5 Правилно ниво на кръвната захар. Тези референтни стойности отразяват нивата на кръвната захар на гладно (възможни са разлики в зависимост от лабораторията).
Гранични стойности 5,6-6,9 Стойност на гладно. Необходимо е последващо изследване и диагностициране на евентуален диабет.
Хипергликемия ≥ 7,0 Повишена стойност на гликемията на гладно - признак за диабет. При пациент с диабет целите за поддържане на гликемията на гладно са индивидуални според няколко параметъра. По-строги са стойностите главно при новодиагностициран захарен диабет под 6,5-7 и по-хлабави стойности от 8-9, като пациентът с диабет се инструктира.

Причината за повишаването на телесната захар е сложна. Основната информация е дадена в нашите статии в линковете по-долу.

Прочетете също:

Важна забележка:

Моля, не забравяйте, че резултатите от нашите здравни калкулатори и Анализаторите са само за насочване. Те не са заместител за професионален преглед или съвет от лекар, фармацевт или друг медицински специалист.

Всеки човек е уникален и нуждите на всеки могат да варират. Калкулатори и анализаторите имат ограничения и не предоставят изчерпателна Индивидуален поглед върху здравето.

Използването им е на ваш собствен риск. Нито операторът на сайта, нито авторът носи отговорност за злоупотреба и неправилно тълкуване на информацията получени чрез тяхното използване. С помощта на калкулаторите и анализаторите, Вие се съгласявате с тези правила и условия и нито операторът, нито Авторът носи отговорност за всички последствия.

Съветваме Ви да се консултирате с професионалист за Вашето медицинско състояние. Не забравяйте, че здравето е важна тема и всяко решение трябва да бъде направени след консултация с професионалист.

Този калкулатор / анализатор не е медицински инструмент или медицинска помощ. Консултирайте се с Вашия лекар за вашия здравословен проблем.

Вградете този калкулатор на сайта си безплатно

Просто копирайте HTML кода на страницата си. Кодът се копира в по същия начин като кода за вграждане на видеоклипа в YouTube. Ако имате wordpress, можете да го поставите в полето HTML.
Изискването за вграждане на калкулатора е да се постави източникът и dofollow връзка, както е посочено в кода.

<script src="https://medicspark.bg/frontend-assets/scripts/iframe-message.js" async></script><iframe id="medicspark-kakvi-sa-nivata-na-kr-vnata-mi-zahar-glikemia-niski-normalni-ili-visoki" class="medicspark-calculator-iframe" src="https://medicspark.bg/kalkulatori/kakvi-sa-nivata-na-kr-vnata-mi-zahar-glikemia-niski-normalni-ili-visoki/embed/" style="border: 0;overflow: hidden;width: 100%" scrolling="no"></iframe><a class="medicspark-calculator-copyright" href="https://medicspark.bg/kalkulatori/kakvi-sa-nivata-na-kr-vnata-mi-zahar-glikemia-niski-normalni-ili-visoki">Какви са нивата на кръвната ми захар (гликемия): ниски, нормални или високи? от MedicSpark.bg - виж обяснения и детайли</a>
fсподели във Facebook