Какъв е сърдечният ми ритъм: бавен, нормален или висок? Имам ли сърдечна аритмия?

Какъв е сърдечният ми ритъм: бавен, нормален или висок? Имам ли сърдечна аритмия?

Имате ли нисък или висок сърдечен ритъм? Идеален ли е сърдечният ви ритъм? За спортистите сърдечен ритъм под 60 в минута е нормален и нормален. И обратно, сърдечен ритъм над 100 в минута по време на спорт или след вълнение не означава заболяване. Ритъмът редовен ли е или усещате неравномерни удари на сърцето?
Попълнете данните по-долу
Изчисленията са индикативни
Усещам как сърцето ми бие
Редовен ли е сърдечният ритъм?

Какъв е сърдечният ми ритъм: бавен, нормален или висок? Имам ли сърдечна аритмия?

Пулсът (сърдечната честота) е показател за дейността на сърцето. По него можем да определим колко бързо работи сърцето ни.

Това е важно по няколко причини.

Най-добре е да се поддържа нормален пулс. Ниските или високите стойности са неподходящи.

Няколко фактора оказват влияние върху сърдечната честота, като например:

 • Възраст
 • пол
 • физическо и психическо натоварване, стрес, страх или тревожност
 • травма и кървене
 • болка
 • повишена телесна температура
 • заболяване
 • лекарства
 • стимуланти, кафе, наркотици, пушене

Аномалията не означава непременно заболяване. Например спортистите имат по-нисък пулс в покой. Техният сърдечен мускул е свикнал да работи и работи с по-ниска честота в покой.

По-високият пулс се появява при физическа активност, умствена възбуда или стрес.

Обикновено не усещаме биенето на сърцето. Усещането за биене на сърцето се нарича палпитации. Палпитациите могат да бъдат свързани с физиологични стимули (напр. стрес, психологически), но могат да бъдат и симптом на нарушения на сърдечния ритъм или други заболявания.

Какви стойности на пулса са ниски, нормални и високи?

По-малко от 60 = брадикардия, забавен ритъм, нисък пулс.

Нормална, еуфорична честота = от 60 до 100 удара в минута.

Висока сърдечна честота е 100 или повече в минута = тахикардия, бърза дейност.

Сърдечната честота варира в зависимост от възрастта. При децата тя е по-висока дори при нормални физиологични условия.

При търсене на информация може да се натъкнете на малки разлики в стойностите според публикацията и автора.

За нормална сърдечна честота се счита:

 • новородено (до 28-ия ден от живота): 140 до 180 удара в минута
 • от кърмаческа възраст до 1 година: 110-160 удара в минута
 • дете до 10-годишна възраст: приблизително 90 до 140 удара в минута
 • възрастни: от 60 до 100 удара в минута

Прочетете също:

Важна забележка:

Моля, не забравяйте, че резултатите от нашите здравни калкулатори и Анализаторите са само за насочване. Те не са заместител за професионален преглед или съвет от лекар, фармацевт или друг медицински специалист.

Всеки човек е уникален и нуждите на всеки могат да варират. Калкулатори и анализаторите имат ограничения и не предоставят изчерпателна Индивидуален поглед върху здравето.

Използването им е на ваш собствен риск. Нито операторът на сайта, нито авторът носи отговорност за злоупотреба и неправилно тълкуване на информацията получени чрез тяхното използване. С помощта на калкулаторите и анализаторите, Вие се съгласявате с тези правила и условия и нито операторът, нито Авторът носи отговорност за всички последствия.

Съветваме Ви да се консултирате с професионалист за Вашето медицинско състояние. Не забравяйте, че здравето е важна тема и всяко решение трябва да бъде направени след консултация с професионалист.

Този калкулатор / анализатор не е медицински инструмент или медицинска помощ. Консултирайте се с Вашия лекар за вашия здравословен проблем.

Вградете този калкулатор на сайта си безплатно

Просто копирайте HTML кода на страницата си. Кодът се копира в по същия начин като кода за вграждане на видеоклипа в YouTube. Ако имате wordpress, можете да го поставите в полето HTML.
Изискването за вграждане на калкулатора е да се постави източникът и dofollow връзка, както е посочено в кода.

<script src="https://medicspark.bg/frontend-assets/scripts/iframe-message.js" async></script><iframe id="medicspark-kak-v-e-s-rdecniat-mi-rit-m-baven-normalen-ili-visok-imam-li-s-rdecna-aritmia" class="medicspark-calculator-iframe" src="https://medicspark.bg/kalkulatori/kak-v-e-s-rdecniat-mi-rit-m-baven-normalen-ili-visok-imam-li-s-rdecna-aritmia/embed/" style="border: 0;overflow: hidden;width: 100%" scrolling="no"></iframe><a class="medicspark-calculator-copyright" href="https://medicspark.bg/kalkulatori/kak-v-e-s-rdecniat-mi-rit-m-baven-normalen-ili-visok-imam-li-s-rdecna-aritmia">Какъв е сърдечният ми ритъм: бавен, нормален или висок? Имам ли сърдечна аритмия? от MedicSpark.bg - виж обяснения и детайли</a>
fсподели във Facebook