Защо дехидратацията при децата е опасна? Какви са симптомите?

Защо дехидратацията при децата е опасна? Какви са симптомите?
Източник на снимката: Getty images

Дехидратацията отново се превръща в актуална тема, особено през горещите летни дни. Разбира се, могат да я причинят различни заболявания, например диария или треска. Тя усложнява живота на възрастните, но много повече на децата. При тях се развива по-бързо и също толкова внезапно се усложнява.

Дехидратацията при децата може да бъде опасна, настъпва по-бързо, отколкото при възрастните, и се характеризира с някои особености.

Питате: Защо дехидратацията е опасна при децата? Кои са най-честите причини? Само на диария ли се дължи? Как се проявява дехидратацията при децата? Какво да правим при дехидратация?

Водата е в основата на възникването и поддържането на живота. Диетата е важна, но без вода организмът ни запада много по-бързо. Съобщава се, че водата съставлява приблизително 75% от тялото ни. Останалата част се дължи на твърдите вещества.

При възрастен или по-възрастен човек процентът на водата е 55-60%. При децата процентът на водното съдържание е по-висок. При новородените той е приблизително 75-80%. Тази цифра показва също, че децата ни са по-чувствителни към управлението на водата, отколкото възрастните.

Дехидратацията означава, че в организма има недостиг на вода. Това се дължи на намален прием или, напротив, на прекомерна загуба на течности от организма.

За повече информация относно дехидратацията вижте статията в списанието, в която са изброени симптомите на дехидратацията, както и статията за самия симптом.

Дехидратация при деца и най-честите причини за нея

Причините за дехидратация при децата са същите като при възрастните. Но детската възраст има някои особености. При най-малките деца често се срещат ротавирусни инфекции, които причиняват диария и по този начин риск от дехидратация.

Освен при ротавирусните инфекции диария се среща и при салмонелоза, синдром на малабсорбция, непоносимост към лактоза или целиакия. Синдромът на раздразнените черва също може да бъде причина за диария при децата, както и стресът и психологическото напрежение.

Детето е болно, приковано на легло, на капки.
Често срещана причина за дехидратация е диарията. Източник на снимката: Getty Images

Други примери за загуба на течности са повръщането, повишената телесна температура или треската. Не само различни болестни причини могат да предизвикат липса на течности в организма. Това се случва и вследствие на недостатъчен прием на вода.

Децата забравят да пият течности през горещите летни месеци, особено по време на игра и спорт. В този случай незаменима задача на родителя е да контролира правилния режим на пиене, както и правилния навик за редовно пиене.

Колко вода е необходима на детето, за да избегне дехидратация?

За всеки период от детството, разбира се, има различни препоръчителни стойности. Новороденото и кърменото дете получават течности от кърмата или изкуственото мляко. За по-големите бебета вече се класира друга течност. Най-добра е чистата, бебешка вода, но също и чайовете, предназначени за съответната възраст.

Малко дете посяга към чаша вода на масата
Разграничаване на подходящите от неподходящите напитки. Източник на снимката: Getty Images

За по-големите бебета трябва да преобладават чистата вода, млякото, плодовите сокове. Ако изберете сокове, най-добре е да са пресни 100% сокове. Те могат да се разреждат с чиста вода в съотношение 1:1. При представяне на минерали могат да се използват нискоминерализирани води.

Неподходящи са подсладените бутилирани води, преситените минерални води, черният чай, енергийните напитки и, разбира се, кафето и алкохолът. Захарните води и енергийните напитки означават и прекомерен прием на ненужна енергия. Тя може да се складира под формата на мазнини и да доведе до наднормено тегло или затлъстяване при децата. Това крие и други сериозни рискове за здравето.

Съвет: За повече информация вижте статията в списанието " Затлъстяването при децата и младежите, какво да правим по въпроса?".

Толкова за подходящите и неподходящите напитки. Следващата таблица показва препоръчителните стойности за прием на течности за различните периоди на детството.

Таблицата показва препоръчителните стойности за дневен прием на течности за деца в различни възрасти

Възраст Количество течности в милилитри на килограм за 24 часа Количество течности в милилитри за 24 часа
3 дни 80-100 250-300
2 седмици 125-150 400-500
3 месеца 140-150 750-850
6 месеца 130-145 950-1100
9 месеца 130 1000-1250
1 година 120-132 1100-1300
2 години 100-125 1350-1500
4 години 90-110 1600
10 години 70-85 2000-2500
12 години 70-100 2100-2500
18 години 40-60 2200-2700

Как се оценява дехидратацията при децата?

При децата оценката на дехидратацията е по-сложна, отколкото при възрастните. Дехидратацията също има три степени. Оценяват се теглото (процент на загуба на тегло), общият външен вид и говорът на детето, възрастта, пулсът, дишането, напрежението на кожата (тургор), очите, общият вид на лигавиците и урината.

Клинично дехидратацията се оценява според таблицата

Симптом Лека дехидратация Умерена дехидратация Тежка дехидратация
Загуба на тегло в % 3-5 3-9 10% или повече
Прояви при кърмачетата (до 1 година) жив, неспокоен неспокоен, раздразнителен, летаргичен Сънливост, отпуснати мускули, студени крайници, сини или цианотични пръсти, нарушено съзнание
Прояви при детето над 1 година жажда, оживен, неспокоен жаден, жив, неспокоен студени и цианотични пръсти, дори конвулсии
Пулс нормален слаб, ускорен. нишковиден, ускорен
Систолично налягане нормално може да е ниско ниско до неизмеримо
Дишане нормално задълбочено, ускорено задълбочено, ускорено
Голям фонтанел нормално вдлъбнат значително, дълбоко вдлъбнато
Напрежение на кожата тургор добра намален Когато кожата образува мигли, те стоят
Очи нормални със сълзи вдлъбнати, сълзите могат да бъдат в малки количества потънали, сухи, липсват сълзи
Лигавични мембрани влажни сухи, сухи устни много сухи, напукани устни, език
Уриниране нормално намалено уриниране, по-тъмна урина, миризма на урината малко урина, уринирането може да изчезне
Капилярно връщане нормално в рамките на 2 секунди в рамките на 3 секунди над 3 секунди
Дефицит на течности 30-50 ml/kg 60-90 ml/kg 100 ml/kg или повече

Предупредителни признаци за дехидратация накратко

Направете справка с таблицата, за да добиете представа за тежестта на симптомите. Ако въз основа на изброените симптоми подозирате дехидратация, е необходимо да допълните количеството течности. В случай на умерена до тежка дехидратация трябва незабавно да се потърси професионална помощ.

Професионална помощ трябва да се потърси и ако не можете да набавите течности у дома, ако детето отказва течности или ако повръщането или упоритата диария продължават.

Малко дете, бебе - плаче
Наблюдавайте цялостното изражение на бебето, кожата, сълзите по време на плач и фонтанелата. Източник на снимката: Getty Images

Предупредителните знаци за търсене на професионална помощ включват:

 • Суха кожа, устни, език, намалено производство на слюнка
 • плач без сълзи
 • детето е раздразнително или уморено, сънливо (извън режим), слага глава
 • тъжно настроение, липса на интерес към играта
 • дезориентация е свързана с
 • тъмна, жълто-оранжева на мирис урина
 • спиране на производството на урина, ако децата не уринират в продължение на 3-4 часа до шест месеца
  • при по-големи деца за повече от 6-8 часа
 • при кърмачетата - потънал фонтанел
 • потънали очи
 • отпуснати мускули, крайници
 • подут, но и болезнен корем
 • усещане за повръщане
 • загуба на тегло
 • замайване
 • колапс
 • нарушено съзнание, загуба на съзнание
 • задълбочено, учестено и нередовно дишане
 • ускорен пулс

Нека разгледаме всички летни проблеми заедно:Нашето здраве през лятото - слънце, жега, наранявания и болести

Опасностите от обезводняване при децата

Рискът от дехидратация е по-висок при децата, не на последно място защото метаболизмът на детския организъм е по-бърз. Компенсаторните му механизми и резерви са по-малки от тези на възрастния.

При децата дехидратацията се развива бързо, и то в рамките на няколко часа!

Усложненията на тежката дехидратация включват остра бъбречна недостатъчност. Организмът на детето се изтощава от ускорената сърдечна дейност. Заплаха е нередовното дишане. Опасни са конвулсиите на тялото, нарушенията на съзнанието и дори безсъзнанието (кома). Развива се хиповолемичен шок. Ако проблемът продължи, заплахата е смърт.

Лечение на дехидратация при деца

Както и при лечението на дехидратация при възрастни, най-важно е да се попълнят липсващите течности. При лека дехидратация може да се използва минерална неподсладена вода или чай, подсладен с гроздова захар.

Течностите се дават по лъжичка, студени, и по една чаена лъжичка на всеки 10-15 минути. Ако детето понася това, се продължава с по-голяма честота, на всеки 5-10 минути, до 120 милилитра на час.

Ако детето повръща или има диария, е важно течностите да се дават по горепосочения начин. Необходимо е и лечение на това състояние, за да се избегнат усложнения. Подходящо е прилагането на рехидратиращ разтвор.

Разтворът за рехидратация ще възстанови загубените течности, а също и минералите, които се губят с водата по време на диария и повръщане. Налични са разтвори, които могат да се прилагат от първата седмица на живота.

При по-големите деца течностите се дават на супени лъжици и на равни интервали. Трябва да се редуват вода, минерална вода, рехидратиращ разтвор. Подходящи са и разредени пресни плодови или зеленчукови сокове.

В допълнение към попълването на течностите са важни режимът на почивка, леката диета и проследяването на здравословното състояние. Ако симптомите на дехидратация се влошат и лечението на основната причина не помогне, е необходим преглед при специалист. Това се прави, за да се предотврати развитието на по-тежка форма на дехидратация.

Колкото по-малко е детето, толкова по-трудно е да се справим с дехидратацията в домашна среда.

Превенцията на дехидратацията при децата е най-важна

Превенцията трябва да бъде първият приоритет. Родителите трябва да бъдат информирани какво да правят, ако здравословното състояние на детето се влоши. Това важи особено за случаите на диария, повръщане и повишена температура. Разбира се, важно е да се мисли за заместване на изгубените течности и за адекватно пиене.

През горещите летни дни и особено по време на повишена физическа активност е важно редовно да се попълват течностите. Също така през ветровитите дни и дори при студено и сухо време. Тогава загубата на течности се осъществява с повишена скорост.

Момче пие вода от бутилка, зелена трева на заден план
Навикът за правилно пиене е важен. Източник: Getty Images

Родителите трябва да насърчават децата да пият редовно и да ги мотивират положително, когато отказват да пият. Подходящ начин е да се използват цветни чаши с картинки и да се присъединяват към пиенето заедно с тях.

Децата обичат да стискат чашите си, въпреки че някои биха могли да твърдят, че това насърчава пристрастяването към алкохола. Алтернативно, добре е да се намерят други подходящи, но игриви начини за насърчаване на детето да пие течности.

Подходящи са трапезната вода, нискоминерализираната вода, пресните плодови и зеленчукови сокове, плодовите чайове. От друга страна, подсладените напитки, силно газираната бутилирана вода, енергийните напитки, черният чай или кафе и алкохолът не са подходящи за деца.

Дори диетата може да помогне за заместване на изгубените течности. Например, изборът на подходящи плодове и зеленчуци може да помогне. Те включват краставици, домати, маруля, ябълка, нектарина и други. Най-големият източник на вода от зеленчуците, разбира се, е динята.

Обобщение

Кога да увеличите приема на течности:

 • Когато е налице повишена температура
 • повишена загуба на течности поради диария, повръщане, повишено уриниране
 • изгаряния и опарвания
 • загуба на кръв
 • повишено изпотяване, горещо време
 • при сухо време
 • повишено физическо натоварване

И с какво да се допълва:

 • чиста вода
 • за малки деца, бебешки храни
 • минерална вода
 • разтвор за рехидратация
 • чай
 • пресни плодови сокове
 • мляко
 • лека диета
 • плодове, зеленчуци

Симптоми:

 • Жажда
 • суха кожа, лигавици
 • намалена еластичност на кожата (тургор)
 • намалено отделяне на урина
 • главоболие
 • загуба на тегло с повече от 3% от телесното тегло
 • умора
 • загуба на интерес към играта
 • сънливост
 • ускорен пулс
 • студен и син акъл, т.е. крайните части на тялото
 • объркване
 • колапс
 • спиране на уринирането
 • смущения в съзнанието, безсъзнание
 • дихателни смущения

Неподходящи са:

 • подсладени напитки
 • енергийни напитки
 • газирана бутилирана вода
 • кафе
 • черен чай
 • алкохол

Видеоклип за дехидратация

fсподели във Facebook

Интересни ресурси

 • wikiskripta.eu
 • sciencedirect.com - КЛИНИЧНИ ПРИЗНАЦИ НА ДЕХИДРАЦИЯ ПРИ ДЕЦАТА
 • aafp.org - Диагностика и лечение на дехидратацията при деца
 • rch.org.au - Дехидратация
Целта на портала и съдържанието не е да замени професионалните преглед. Съдържанието е за информационни и необвързващи цели Само че не и съвет. В случай на здравословни проблеми, препоръчваме да потърсите професионална помощ, посещение или контакт с лекар или фармацевт.