Мокрене при децата? Това е тежест за детето, но и за неговото семейство.

Мокрене при децата? Това е тежест за детето, но и за неговото семейство.
Източник на снимката: Getty images

Кога мокренето в леглото е приемливо за децата и кога е необходимо да бъдете бдителни или да потърсите професионална помощ? Каква позиция трябва да заеме родителят?

Разстройството на способността за задържане на урина технически се нарича енуреза. Името произлиза от гръцката дума enourein, която означава изпускане на урина.

При децата нощното напикаване е доста често срещано. Този проблем оказва голямо влияние върху социалната сфера и психиката на детето.

Децата с проблеми с нощното напикаване могат да чувстват голям натиск и често имат понижено самочувствие.

Защо се появява нощното напикаване при децата?

Появата на енурезата и причината за нея все още не са напълно изяснени. Генетични фактори, състоянието на съдовата и нервната система и дълбочината на съня участват в появата ѝ. Статистически от нея страдат предимно момчета.

В близкото минало нощното напикаване при децата се е смятало за своеобразно табу. Това е оказвало голям натиск върху засегнатия индивид и близките му. Също така е затруднявало диагностицирането и лечението.

Имате ли деца в предучилищна възраст у дома?

Кога да обърнем внимание на нощното напикаване при децата?

Мокренето в леглото след 5-годишна възраст вече се счита за ситуация, на която трябва да се обърне внимание. При дневното мокрене това е между 3-ата и 4-ата година на детето.

Активно лечение се препоръчва при нощно напикаване, което се появява при дете на възраст над 7 г. На тази възраст вече не е вероятно корекцията да настъпи спонтанно.

Въпреки че изчезването на нощното напикаване при деца обикновено става без никаква намеса, при необходимост е по-добре лечението да започне по-рано, отколкото по-късно. Затова всички съмнения трябва да се обсъждат с Вашия лекар своевременно.

Видове нощно напикаване и влияещи фактори

Когато се занимавате с нощното напикаване, е важно да изясните вида на нощното напикаване, факторите, които влияят на детето, и неговата възраст. Пределната възраст, когато нощното напикаване се счита за енуреза, е 5-ата година от живота.

Вторична енуреза

Вторична енуреза е терминът за нощно напикаване, което се появява след сух период от поне шест месеца, когато детето не е имало проблеми със задържането на урина.

Обикновено възниква на психологическа основа. Може да се дължи на развод на родителите, смърт в семейството, тормоз и др.

Първична енуреза

Първичната енуреза означава упорито нощно напикаване от раждането. Според някои източници от нея страдат до 10% от децата на 7-годишна възраст.

Мокрене

Най-често нощното напикаване (технически enuresis nocturna) е първично по своя характер. Следователно това е предимно нощно напикаване, което продължава от раждането и обикновено не е проява на някакво органично или психологично разстройство.

Свръхактивен пикочен мехур

При децата този вид нощно напикаване се характеризира с чести пориви за уриниране дори на малки количества урина, забързано и бързо уриниране и появата му главно през деня. През нощта детето обикновено е в състояние да задържи урината.

Често този тип е съпроводен с кръстосване на краката, сядане или разтягане. Този тип е свързан с постепенното развитие на функцията на долните пикочни пътища.

След 4-годишна възраст детето трябва да може да разпознава навреме нуждата от уриниране и съзнателно да я забавя или прекъсва.

Дете със затруднения в уринирането трябва да бъде прегледано и лекувано не по-късно от 5-ата година от живота му.

Определения на някои термини според Международното дружество по педиатрична континенция

Енуреза Периодична инконтиненция на урина по време на сън при дете над 5-годишна възраст
тежка нощна енуреза повече от 3 епизода на мокрене седмично
първична нощна енуреза продължава от раждането без продължителна суха пауза
вторична нощна енуреза нощното напикаване се появява след сух интервал от поне шест месеца

Съществува въпросник, който помага на лекаря да разграничи вида на нощното напикаване и по този начин да определи лечението. Той включва въпроси за честотата на нощното или дневното напикаване, както и за прекараното заболяване и т.н.

Управление и лечение на енурезата

Общопрактикуващият лекар е този, който познава психомоторното развитие на детето, както и социалните условия в семейството. Поради това той или тя може да започне най-ефективно диагностиката и лечението.

Ако по време на прегледа общопрактикуващият лекар открие проблем в областта на гениталиите или пикочните пътища, е необходимо сътрудничество с детски уролог или невролог.

За лекаря е важна информацията за естеството на изпускането на урина. От съществено значение е да се знае например дали става въпрос за дневно или нощно подмокряне. Зависи също така дали става въпрос само за т.нар. капене или детето изпитва някакъв дискомфорт по време на уриниране.

Лекарят трябва да бъде своеобразна подкрепа и помощ при справянето с проблема с уринирането. Основната дейност обаче трябва да бъде от страна на родителите, които често прехвърлят отговорността на лекаря.

Причините за изпускане на урина са разнообразни, поради което и лечението може да бъде индивидуално. Поради това е невъзможно да се посочи едно единствено лечение за всички случаи на изпускане на урина.

Включете детето в решаването на проблема

Мотивирайте самото дете, като му дадете тефтерче. Там то само ще записва успехите и сухите нощи.

Важно е да създадете спокойна атмосфера у дома и да възнаграждавате всеки успех с похвала или дори с малка награда. Никога не наказвайте детето за неуспех.

Енуретична аларма

Като част от допълнителното лечение съществуват и т.нар. енуретични аларми, които се използват при нощно напикаване. Това е устройство, което съдържа сензор за улавяне на изтеклата урина и аларма, която предупреждава детето за нощно напикаване.

Тази аларма обикновено включва светлина, която заедно с вибриращ и звуков ефект ще се включи при първата капка изтекла урина. Тези стимули ще събудят детето.

Впоследствие е важно детето да завърши нуждата от използване на тоалетната. Необходимо е съдействието на родителя, за да контролира това.

Лечението с помощта на апарат за възбуждане вероятно се състои в насърчаване на съзряването на реакцията на възбуждане, която е нарушена при децата с нощно напикаване.

Лекарствата като решение?

Фармакотерапията, т.е. решението на проблема с нощното напикаване с помощта на медикаменти, се решава от лекаря. Например лекарства като трициклични антидепресанти, антихолинергици или десмопресин.

Решението за предписване на медикаментозно лечение се взема единствено от лекаря.

Ако нощното напикаване продължава повече от 12-18 месеца въпреки комбинираното и честно следвано лечение, детето трябва да се лекува в специализиран център.

Режимни мерки и други решения

Лечението започва със задълбочено обучение на родителите и детето. Терапията се фокусира върху подготовката на детето за възприемане на пълненето на пикочния мехур. Следват различни упражнения за пикочния мехур. Те трябва да се изпълняват по игрови начин.

Упражненията за пикочния мехур включват: 1:

 • удължаване на интервалите между уринирането
 • опити за потискане на желанието за уриниране
 • опит за забавяне на уринирането

Важно е да не наказвате детето за всеки неуспех, а по-скоро да го насърчавате.

Промяната на съня е важна част от режима на лечение на нощното напикаване. Детето трябва да свикне с равномерно време. Стаята, в която спи, трябва да е с по-ниска температура и да е добре проветрена.

Не карайте детето да уринира в полусънно състояние. Лесно е детето да се фиксира върху подобна дейност по време на сън, което може да доведе до нощно напикаване.

Важно е детето да приема по-голямата част от течностите си сутрин. Добре е постепенно да намалите приема на течности следобед и вечер. Това не означава да оставите детето напълно жадно.

Препоръчително е последният прием на течности да бъде един час преди лягане. Ако детето има нужда от напитка през това време, дайте само 3-4 глътки обикновена вода.

Ограничете приема на сладки напитки и напитки с кофеин.

Кратък преглед на подходящите и неподходящите напитки за детето

подходящи течности минерална вода, леко ароматизирани напитки, неподсладен чай, плодови сокове
неподходящи течности подсладена вода, черен чай, кафе, алкохол, енергийни напитки

Прочетете повече за това кои течности са подходящи за детето и в какви количества в статията Дехидратацията при децата може да бъде опасна

Вечерта също така е важно да не се приемат плодове с високо съдържание на вода, като например диня.

Насоки за вечерното лягане:

 • Детето трябва да си ляга в редовен час.
 • да проветрява стаята преди лягане
 • не използвайте памперси през нощта, а ги заменете с гумена подложка за легло
 • детето трябва да бъде добре уринирано преди лягане
 • избягвайте вечерния стрес, като например домашна работа или гледане на телевизия
 • пътят до тоалетната трябва да е свободен и с леко осветление

Упражнения за контрол на пикочния мехур и пикочните пътища

Упражненията, които подобряват функцията и контрола на пикочния мехур и пикочните пътища, включват упражнения, насочени към удължаване на интервала между уринирането и прекъсване на уринирането.

Удължаване на уринирането

При първото желание за уриниране детето задържа мускулите преди уриниране.

Прекъсване на уринирането

По време на уриниране помолете детето да прекъсне уринирането за кратко време. След това може да го възобнови и отново да го прекъсне. То може да повтори това 2-3 пъти на уриниране.

fсподели във Facebook

Интересни ресурси

 • pediatriapreprax.sk - Подход към лечението на нощната енуреза
 • solen.cz - Мокрене при деца
 • solen.sk - Диагностика и лечение на дете с нощно напикаване в кабинета на личния лекар
Целта на портала и съдържанието не е да замени професионалните преглед. Съдържанието е за информационни и необвързващи цели Само че не и съвет. В случай на здравословни проблеми, препоръчваме да потърсите професионална помощ, посещение или контакт с лекар или фармацевт.