Как да разпознаем сътресение на мозъка при деца? Как се проявява и защо да бъдем нащрек?

Как да разпознаем сътресение на мозъка при деца? Как се проявява и защо да бъдем нащрек?
Източник на снимката: Getty images

Като родител вие преживявате всички здравословни проблеми на детето си 100% по-интензивно, отколкото ако беше някой друг. Нищо чудно, естествено е. Детският период се характеризира с по-висока честота на травмите.

Сътресението на мозъка е една от възможните последици от честите травми на главата при децата. Честотата на травмите се увеличава през пролетта и лятото, когато децата са най-активни, особено на открито.

Питате: Как да разпознаем сътресението на мозъка и за какво да внимаваме? Какви са симптомите? Четете заедно с нас, за да научите повече.

Децата тичат, скачат, катерят се по катерушки, дървета, катерят се с велосипеди, карат кънки. Те са в състояние да превърнат обикновеното ходене в адреналинов спорт. В днешно време се полагат повече грижи, за да се гарантира, че децата използват предпазни средства по време на избраните от тях дейности. И все пак едно нараняване може да завърши и със сътресение на мозъка.

Наранявания в детска възраст

Детската възраст се характеризира с по-висока честота на нараняванията. Повечето наранявания се случват в дома, на спортните площадки, в детските градини, училищата и на пътя. при момчетата броят на нараняванията е два пъти по-висок от този при момичетата. при децата от градските райони нараняванията са два пъти повече от тези при децата от селските райони.

 • Децата на възраст под две години претърпяват най-много наранявания вкъщи. Това е парадокс, тъй като домашната среда би трябвало да е убежище за тях. Децата на тази възраст имат завишено любопитство, което ги подтиква да изследват различни места. Липсата на опит може да доведе до по-висок процент наранявания. Играта развива двигателните и умствените умения и не е препоръчително да ограничавате децата. Важна е организацията на пространството, в което те се движат. Разбира се, надзорът трябва да бъде приоритет.
 • Децата над двегодишна възраст вече тичат на пълна скорост, пълни са с енергия и нямат проблем да преодолеят и най-големите препятствия. По време на игра могат да се получат наранявания. Най-честата причина е невниманието. Много наранявания се случват в детската градина и в училище. Организацията на времето и играта е важна.
 • Отделна група са нараняванията, причинени от пътнотранспортни произшествия. В зависимост от механизма може да се предположи високоенергийна травма, която може да причини сериозни наранявания.

Механизмът на нараняване е важна информация. Той ще повлияе на самото нараняване и на сериозността на проблема. Може да се използва за прогнозиране на степента на нараняване. Падания по време на ходене, от друго ниво, от дърво, от велосипед, по време на пързаляне с кънки, пътнотранспортни произшествия и редица други механизми. Тази информация е важна за вас и за лекаря, който ще прегледа детето.

Честотата на нараняванията се увеличава особено в топлото време. Прочетете също статията:Най-често срещаните проблеми, свързани с лятото

Какво представлява сътресението на мозъка

За едно дете всяка травма е негативно преживяване. Изтупайте се, издухайте носа си, почистете всички ожулвания и продължете да тичате. При травми на главата трябва да намалите скоростта и да обърнете голямо внимание, за да видите дали има признаци на сътресение на мозъка (commotio cerebri) или други наранявания.

От историята: Смята се, че арабският лекар и философ Рази Абу-Бакр Мухаммед ибн Закария, по-известен като Разес (850-923 г. сл. Хр.), пръв е въвел термина сътресение на мозъка. Това е необичайно състояние на мозъчната функция, без видими травматични увреждания. Още през XVI в. френският хирург Амброаз Паре използва термина commotio cerebri (сътресение на мозъка).

Сътресението на мозъка най-често се причинява от удар в главата или шията, но може да бъде причинено и от удар в друга част на тялото, като силите се предават на мозъчната област по инерция.

Налице са смущения в неврологичната функция, които са резултат от функционални промени. Структурни увреждания на мозъчната тъкан може да не са налице.

Разстройството възниква внезапно и е с кратка продължителност.

Те постепенно отшумяват, но понякога могат да продължат за по-дълъг период от време. Безсъзнанието не е състояние.

Има ли вашето дете сътресение на мозъка?

Трябва да познавате симптомите на мозъчното сътресение, за да прецените дали става въпрос за мозъчно сътресение. Най-сигурно е мнението на лекар. Важно е да се внимава с травмите на главата, особено при децата. Децата често се страхуват да кажат истината и могат да прикрият и опростят (омаловажат) проблемите си.

Симптоми на сътресение на мозъка

Те могат да бъдат разделени на две категории. Първата са симптомите, които могат да се появят веднага след травмата. Втората категория са симптомите, чиято поява е по-късна.

Симптомите на сътресение на мозъка са: 1:

 • загуба на съзнание, но не и състояние (от няколко секунди до 30 минути)
 • забележима сънливост
 • слабост, умора
 • увреждане на паметта, свързано с травмата, като загубата на памет може да е налице преди или непосредствено след травмата (ретроградна или антероградна амнезия)
 • дезориентация, объркване
 • промени в поведението, сълзливост, безпокойство
 • забавяне на реакциите
 • нарушения на речта
 • нарушения в координацията на движенията
 • бледност, изпотяване
 • повърхностно дишане, ускорен пулс
 • конвулсии в рамките на 3 минути непосредствено след травмата на главата (не са свързани с увреждане на мозъка, но не са свързани и с епилепсия)

Симптомите, които се появяват по-късно, включват:

 • главоболие (главозамайване).
 • замайване
 • чувство на гадене до повръщане
 • смущения в съня (безсъние)
 • прекомерна чувствителност към светлина, шум
 • смущения във вниманието, паметта, общо забавяне на мисленето, влошена работоспособност
 • потиснато настроение, емоционални смущения, нервност, апатия

Симптомите на мозъчното сътресение могат да продължат до една година, но това е само малък процент (5 % от всички сътресения). Обикновено главоболието, безсънието, промените в настроението отшумяват в рамките на 1-2 седмици. Главоболието, замайването, нарушенията на вниманието по-рядко могат да продължат до три месеца.

При педиатрични пациенти е възможно по-дълго удължаване на времето.

Кога трябва да бъдете нащрек?

Всяка травма на главата изисква внимание. Ако забележите някой от симптомите, е необходим медицински преглед. Ако травмата не изглежда толкова сериозна, детето трябва да бъде допълнително наблюдавано. Първите часове след травмата са особено важни.

Травмите на главата могат да причинят наранявания, които са по-тежки от сътресението на мозъка, като счупване на черепа, лицевите кости, кръвоизлив в черепната кухина и мозъка.

При епидуралния кръвоизлив има латентен (скрит) период от 6 ч. Това е времето от травмата на главата до появата на затруднения. Епидуралният кръвоизлив е кръвоизлив между твърдата мозъчна обвивка и костите на черепа (мозъкът е обвит в три обвивки, една от които е твърдата мозъчна обвивка).

По принцип (не само при децата) трябва да се внимава при падане от височина. При възрастни високо рисково е падането от височина над 6 м. При деца високо рисково е падането от всякаква височина.

Пътнотранспортни произшествия със скорост над 64 км/ч и деформация на автомобила са показатели за висок риск от нараняване. Падане от мотоциклет или скутер със скорост над 32 км/ч също е показател.

Силното боравене, разтърсването на новородено или бебе може да доведе до мозъчно сътресение.

Как да предотвратим нараняванията?

 • Предотвратяване на наранявания по време на игра, спорт, на улицата, в движението (избор на подходящи играчки, спортни дейности), адаптиране на пространството за игра към възрастта на детето (детски стаи)
 • оборудване за безопасност, каски, предпазни средства за колоездене, пързаляне с кънки и други спортове
 • ясно обозначени детски площадки, пътеки за велосипедисти, скейтъри, ограничения на движението на местата с по-голяма честота на децата
 • обучение на децата за рисковете, свързани с движението, игрите и спорта
 • 24-часов надзор над по-малките деца е от съществено значение
 • децата трябва да са обезопасени в превозните средства и не трябва да ядат или пият, докато са в детска седалка

Ако се интересувате от сътресението на мозъка, прочетете следващата статия.

fсподели във Facebook
Целта на портала и съдържанието не е да замени професионалните преглед. Съдържанието е за информационни и необвързващи цели Само че не и съвет. В случай на здравословни проблеми, препоръчваме да потърсите професионална помощ, посещение или контакт с лекар или фармацевт.