Имате ученик у дома? Помогнете му да се справи със стреса и напрежението в училище

Имате ученик у дома? Помогнете му да се справи със стреса и напрежението в училище
Източник на снимката: Getty images

В днешно време все по-често се обсъжда въпросът дали върху децата не се оказва прекомерен натиск и не се поставят високи изисквания. Как да подкрепим детето в неговото образование и да използваме ефективно неговия потенциал, така че той да не надхвърля допустимото ниво?

Хората имат естествена склонност да учат и да се образоват. Важно е да насърчавате тази склонност у децата. Можете да помогнете на малките ученици да използват максимално своя потенциал. Това не само ще им помогне да постигнат по-добри резултати в училище, но и ще намали риска от стрес и натиск върху детето.

В днешно време имаме задължително училищно образование и огромен обем учебни програми. Много хора смятат, че в епохата на съвременните информационни технологии учениците са ненужно претоварени. Освен това те трябва да учат информация, която често изобщо не отговаря на съвременните социални очаквания и изисквания.

Образователната система често е обект на критики. Това оказва влияние върху децата. Ето защо е препоръчително да им помогнем и да ги подкрепим през този период. Ето някои насоки и съвети как да направим това.

Правилен старт в училище

Началото е трудно навсякъде. За детето, което отива на училище за първи път, то може да представлява огромен стрес и напрежение.

Говорете с детето си за това какво да очаква в училище, какви промени ще настъпят и как да се справя в определени ситуации.

Не забравяйте да установите училищната рутина отрано. Изключително важно е ученикът да отива на училище отпочинал и заспал. Затова определете достатъчно рано времето за лягане.

Прочетете повече в нашата статия Въшки и други паразити и заболявания в училищата и детските градини

Помогнете на детето си да управлява времето си по смислен начин

Детето често не е в състояние да организира и планира собственото си време така, че да използва енергията си адекватно и ефективно.

Децата често се интересуват от много дейности, включително и от учене. Ако обаче денят не е планиран правилно, няма достатъчно място за спорт, клубове или развлечения. Детето е уморено, а работата в училище често може да бъде твърде натоварваща.

Често срещана грешка е детето да използва свободното си време по неорганизиран начин. Типичен пример за това е гледането на телевизия или прекарването на време пред компютъра.

Въпреки че тези дейности също се включват в определен обем почивка или релаксация, те често са приоритетни за сметка на времето, подходящо за училищни задачи. Така за тях остава място или късно вечер, или изобщо не се отделят. Това естествено води до раздразнителност, умора и изтощение.

Смята се, че най-доброто време за учене е около 17:00 ч. Ето защо след като се приберете от училище, се препоръчва да се отпуснете, да релаксирате и след това да се посветите на ученето.

Научете детето си на ефективна система за учене

Всяко дете е различно. За всяко от тях важат различни трикове или помощни средства при учене. Ние сме обобщили за вас най-често срещаните грешки, съвети и помощни средства при учене.

Някои ученици имат проблеми с възприемането, обработката и оценката на информацията. Те не разбират новите знания. Тяхната система за учене може да има само краткосрочен ефект.

Най-често срещаната грешка е запаметяването на материал, който детето не разбира. Това с течение на времето може да доведе до влошаване на отношението им към ученето, по-лоши оценки и най-вече до изтощение.

Научете детето си да се изразява. Развитието на речника и речта са важни. Дори по време на ежедневните дейности общувайте с детето си за неговите чувства и впечатления. Така ще го подкрепите в изразяването на себе си и ще развиете сътрудничеството.

Дайте на детето си достатъчно време и съобразете темпото с неговите/нейните възможности.

Напътствайте детето да запомня само най-важната и съществена информация. След това е полезно, ако то може да я преразкаже със свои думи.

Добре е да следвате определена рутина в ученето. Учете систематично и най-вече постепенно. Ученето на парче в периодите на изпити и тестове няма да донесе голям или дори дългосрочен успех.

Позволявайте на детето да задава въпроси по време на процеса на учене. Отговаряйте или търсете отговорите заедно. Това ще направи ученето по-привлекателно и по-лесно за запомняне от детето. Всъщност по време на дискусиите ученето ще бъде свързано с положителни емоции.

Важно е детето да разбере информацията. Разбирането на материала е най-важната стъпка към ефективното учене.

Детето трябва да разполага със специално пространство за учене. Място, свободно от разсейващи дразнители, ще осигури съсредоточаване и ефективна мозъчна дейност.

Важен е и постоянният и обичаен дневен режим с отделено време за училищни задължения. Така ще се постигне известна настройка, която ще улесни детето да се настрои към материала.

Най-често срещаните грешки при учене:

 • отлагане в училище и в учебната програма
 • учене по музика
 • отлагане на по-трудния материал за по-късно
 • работа с материала за по-дълъг период от време без почивка
 • учене наизуст

Предучилищните години са времето, когато могат да се проявят различни нарушения на способността за учене. Прочетете за тях в статията: Специфични и развиващи се нарушения на способността за учене. Влияят ли те на интелекта на детето?

Не пестете похвалите

Похвалата е важна за детето. Дори малките постижения, възнаградени с похвала, подтикват децата към работа и им дават ентусиазма, от който се нуждаят. Преди всичко насърчавайте детето си и избягвайте да му давате заповеди или забрани.

Голям мотиватор за детето е, ако му позволите да развие своята самореализация. Търсете начини да постигате нещата заедно. Избягвайте фрази като "невъзможно е, не може да се направи".

Позволете на детето си много игривост, творчество и въображение. Правенето на училище по игрив начин ще се отрази на ентусиазма и оценките на детето ви. Това ще доведе до здравословно самочувствие и увереност.

Децата се нуждаят от игра, релаксация, творчество и развихряне на въображението.

Може би ще ви е интересна и тази статия.

Осигуряване на достатъчно почивка и сън

Умората е физиологична последица от натоварването. Достатъчното количество сън и почивка са необходимост, която предпазва организма от различни нарушения.

Умората е предупредителен знак, който иска почивка за тялото ни. Не е добре да потискаме този знак. Почивката трябва да се дава особено на децата.

Важна е и т.нар. активна почивка. Детето си почива от училищните задължения, като се занимава с дейност, различна от мислене. Примери за това са разходка, активна игра или спорт.

След физическа активност тялото се нуждае от почивка и възстановяване. След учене и умствена дейност активната почивка често е полезна.

Всяко дете изпитва умора с различна интензивност и след различен период от време. Някои деца се нуждаят от почивка след кратък период от време, докато други деца съобщават за умора късно. Има деца, които буквално отказват да се уморят и работят, докато имат достатъчно енергия.

Най-сложната умствена дейност е мисленето. Пренебрегването на умората и на други интензивни дейности не преодолява умората, а само я забавя повече.

Влиянията и външните условия, като отрицателни емоции, страх или разсейване, причиняват влошаване на вниманието, паметта и концентрацията.

Факторите, които влияят негативно върху умората, намаляват вниманието и работоспособността:

 • Семейни проблеми
 • страх от очаквания
 • негативни преживявания
 • неудовлетвореност от оценката
 • заболяване
 • шум
 • прекомерна топлина
 • недостатъчно проветрена стая

Дете и неуспех

Дори преживяването на неуспех е важно. С подходяща подкрепа детето ще се поучи от собствения си неуспех, дори ще развие умения и таланти.

Родителската подкрепа е особено важна по време на провал.

Добре е детето да знае, че не се изисква 100 % успех. Прекалените очаквания за перфектни резултати във всички области от страна на родителите създават огромен натиск върху детето.

Децата трябва да усещат подкрепата на родителите си и факта, че любовта им не зависи от оценката, която носят.

fсподели във Facebook

Интересни ресурси

Целта на портала и съдържанието не е да замени професионалните преглед. Съдържанието е за информационни и необвързващи цели Само че не и съвет. В случай на здравословни проблеми, препоръчваме да потърсите професионална помощ, посещение или контакт с лекар или фармацевт.