Децата и най-често срещаните летни наранявания, с които се сблъскват. Познавате ли ги?

Децата и най-често срещаните летни наранявания, с които се сблъскват. Познавате ли ги?
Източник на снимката: Getty images

Ваканцията и лятото несъмнено са сезонът на различните детски занимания. Не само за децата в училищна възраст започва най-красивото време от годината. Детският смях и забавление обаче лесно могат да се превърнат в плач и тъга.

Детските наранявания настъпват най-често през летния период. Най-често смъртните случаи са във възрастовата група 15-19 години, като при момчетата те са повече, отколкото при момичетата. Втората по честота възрастова група са децата на възраст под 1 година.

Класация на най-честите причини за смърт при децата вследствие на наранявания:

 • Пътнотранспортни произшествия
 • Удавяне
 • падания
 • отравяне
 • изгаряния/опожарявания
 • задушаване/задушаване
Весели деца сред природата, 7 деца, които се държат за раменете, трева, дървета
Най-много наранявания има през летните месеци. Снимка: Thinkstock

Какво представлява злополуката

Нараняването (травмата) е внезапно, трайно или временно увреждане на тялото от механични, химични или биологични агенти. Те могат да се разделят на непреднамерени и умишлени.

Непреднамереното нараняване е причинено от насилие. Следователно то е резултат от насилие, при което се използва физическа сила или власт.

Непреднамерените наранявания включват наранявания като падания, изгаряния, удавяния и т.н. Следователно те са причинени непреднамерено.

Най-често срещаните летни наранявания при децата и как да ги предотвратим

Въпреки че нараняванията трудно могат да бъдат предотвратени, особено при децата, те трябва поне да бъдат сведени до минимум. Експертите все по-често посочват, че безопасността и превенцията често се пренебрегват.

Въпреки че смятаме дома за най-безопасното място, повечето наранявания се случват именно в домашната среда. Родителите се чувстват по-уверени у дома и поради това са по-малко внимателни и по-малко предпазливи, когато наблюдават децата си. Разбира се, домашната среда включва и градините и вилите.

Пътнотранспортни произшествия с участието на деца и юноши

Много от тях отиват на лятна почивка или на семейни пътувания. С увеличаването на трафика се увеличава и рискът от пътнотранспортни произшествия. На тях се дължат редица потенциални наранявания.

Те включват сътресение на мозъка, счупвания, контузии, кървене, а в по-сериозни случаи политравма (увреждане на поне две органни системи, от които поне една е животозастрашаваща) и смърт.

Пътнотранспортните произшествия включват произшествия с участието на пешеходци, велосипедисти и други участници в движението. Затова бъдете бдителни, когато ходите и се намирате в близост до пътното движение. Малкото дете не осъзнава опасността и лесно може да избяга на пътя след търкулнала се топка.

Когато пътувате, опитайте се да сведете до минимум нараняванията, като използвате правилно детските столчета за кола. Те се категоризират според размера на детето.

Бебе в седалка за кола, седнало, гледащо, доволно, държащо плюшено мече
Безопасността при пътуване е задължителна за детето. Снимка: Thinkstock

На пазара има редица седалки, които са универсални или могат да се регулират постепенно с израстването на детето. Когато купувате, консултирайте се с продавача. Всеки добър магазин с удоволствие ще ви помогне да изберете такава.

Таблицата по-долу показва основното разпределение на детските седалки за кола

яйце/черупка
 • от раждането
 • приблизително 0-10 кг
 • за предпочитане на предната седалка в посока, обратна на движението
 • Заменете яйцето, когато главата излиза значително извън черупката
седалка за кола
 • приблизително 9-18 кг
 • детето трябва да седи самостоятелно
 • сменете седалката, ако детето не може да отпусне главата си по време на сън
седалка за подсилване / седалка за подсилване с облегалка за глава
 • приблизително 15-36 кг
 • използвайте седалката, докато детето достигне 150 см. само тогава детето е достатъчно защитено от предпазния колан на автомобила

Правила за използване на детски седалки за кола

Децата до 15-месечна възраст трябва да се поставят в автомобила в посока, обратна на посоката на движение. В противен случай детето е по-податливо на нараняване при сблъсък, тъй като шийният отдел на гръбначния стълб все още не е достатъчно здрав.

Най-подходящото място е на предната пътническа седалка - яйце (въздушните възглавници трябва да бъдат деактивирани) или в задната дясна част - по-големи столчета за кола и повдигащи седалки.

Седалките се разделят според височината и на второ място според теглото на детето. Новите седалки трябва да се фиксират с помощта на системата isofix.

Това е свързване на столчето за кола директно към каросерията на автомобила.

Детето не трябва да носи голямо количество дрехи. В този случай предпазните колани не са толкова ефективни и лесно могат да се изхлузят.

Никога не оставяйте детето си само в автомобила. Автомобил, паркиран в горещи летни дни или на пряка слънчева светлина, представлява реален риск от прегряване и застрашаване на живота само след няколко минути.

Удавяне на деца

Удавянето е увреждане на дихателната система и функциите ѝ при потапяне в течност. Дете, но и възрастен, може да се удави дори в много плитка вода, ако лицето - носът, устата - е потопено.

На дете, което е било под вода, удавило се е или се е строполило, трябва да се окаже подходяща първа помощ. Усложнения и опасност могат да възникнат дори след изваждането му от водата, дори ако детето е в съзнание и на пръв поглед не показва признаци на затруднение.

Момиче, което скача във водата с надуваема лодка, радост, смях, море, облаци, небе
Винаги дръжте децата под наблюдение, когато са близо до вода. Снимка: Thinkstock

Съществуват ли сухи удавяния и вторични удавяния?

Сблъскваме се с тези термини във връзка с удавяне и задушаване. Какво е това и каква е разликата между тях?

Какво представлява сухото удавяне? При потапяне и удавяне човек рядко вдишва големи количества вода. В повечето случаи, когато водата попадне в дихателните пътища, се получава ларингоспазъм (спазъм на ларингеалните сфинктери). Гласовите връзки се затварят и удавникът се задушава. Коварното при това състояние е, че то може да възникне или да продължи дори след изваждането му от водата.

Говорим за вторично удавяне в контекста на това, че вдишването дори на малко количество вода може да увреди белодробните камери и да причини оток на белите дробове. Проблемите могат да се проявят до 24 часа.

Първа помощ при удавяне на дете:

 • Извадете детето от водата.
 • Ако детето не диша, започнете изкуствено дишане.
 • Ако детето е в съзнание, опитайте се да го успокоите и го дръжте с лицето надолу, така че водата да изтече от дихателните пътища.
 • Кашлянето и повръщането са естествен защитен рефлекс. Те подпомагат изчистването на водата от дихателните пътища.
 • Наблюдавайте детето в продължение на 24 ч. Ако има някаква несигурност, повикайте спешна медицинска помощ или потърсете лекарска помощ. Кашлицата, затрудненото дишане, замайването или умората могат да означават вече споменатите усложнения и влошаване на състоянието.

Бъдете внимателни при скачане в плитка вода. Съществува риск от нараняване на главата и камшичен удар, което може да има сериозни последици.

В по-дълбока вода нараняванията могат да бъдат причинени от лош удар във водната повърхност. При по-малките деца отново бъдете бдителни, за да предотвратите подхлъзване на детето. Хлъзгавата повърхност около басейна може лесно да доведе до падане и то не веднъж, като се ударите например в ръб или стъпало.

Падания и най-чести последици от подобни инциденти при деца

Децата винаги летят наоколо и постоянно падат. Всеки родител със сигурност би могъл да говори за това.

А кога да се притеснявате, че не става въпрос за просто дребен инцидент, а за нещо по-сериозно? Дори на пръв поглед всичко да изглежда наред, симптомите често се появяват със закъснение от няколко часа.

Кървене

Кървенето е последица от нараняване на стената на кръвоносния съд, при което циркулиращата кръв изтича. Познаваме външно и вътрешно кървене.

Външното кървене е видимо. Най-честите причини са порязвания, пробождания, разкъсвания или ожулвания.

Вътрешното кървене може да бъде резултат от тъпи травми, контузии или други механични сили, например при автомобилни катастрофи.

Съществува и разлика между венозно и артериално кървене.

В артерията кръвта тече под по-голямо налягане и е обогатена с кислород. Поради това тя е по-бледа и от раната може да бликне пулсираща кръв.

Как да спрете кървенето:

 • Създайте натиск с ръка на мястото на раната. Можете да използвате тениска, кърпа, шал. Импровизирайте, по-важното е да спрете кървенето, преди да поддържате стерилност и чистота.
 • Ако е необходимо, използвайте притискаща превръзка. Приложете една разгъната превръзка към раната и я издърпайте здраво с другата, за да спрете кървенето. Ако кръвта изтече, добавете още слоеве.
 • Повдигнете крайника или другата наранена част над нивото на сърцето, за да намалите налягането и притока на кръв в засегнатата област.
 • Поставете пациента в легнало положение.
 • Обадете се на службите за спешна помощ.
 • Започнете антишокови мерки. Успокойте пациента, покрийте го и не прилагайте никакви лекарства или течности до пристигането на линейката.

Вътрешното кървене е по-трудно за разпознаване. То не е толкова видимо, колкото външното кървене. Трябва да следите за подуване, цвят на кожата, болка, състояние на съзнание, гадене. Ако подозирате нещо, обърнете се към лекар или извикайте линейка.

Сътресение и загуба на съзнание и последици от травма на главата при деца

Ако детето е в безсъзнание след нараняването, проверете дишането и сърдечната дейност. Ако детето не диша, започнете изкуствено дишане и повикайте линейка.

Ако дишането и сърдечната функция се поддържат, поставете детето в стабилно положение и също извикайте линейка.

Внимавайте при боравене с пострадалия, ако имате съмнения за гръбначно нараняване.

Травмите на главата често могат да бъдат придружени от травми на шийния отдел на гръбначния стълб. Това, разбира се, зависи от механизма на травмата.

Момче, което държи стомаха си, болка, тъга, страх
Последиците от някои наранявания могат да бъдат забавени. Снимка: Thinkstock

Движете детето минимално, ако е възможно. Алтернативно, внимателно увийте, например, кърпа или тениска около врата, за да сведете до минимум движението на главата при навеждане, обръщане.

Спрете всяко кървене. Огледайте за бучки, усуквания, кръвоизливи.

Успокойте бебето, което плаче.

Ако бебето изглежда добре и не откриете видими наранявания, наблюдавайте го поне 24 ч. Не е необходимо да спите бебето. Но ако бебето изглежда прекалено сънливо или летаргично, потърсете професионална помощ. Може да става въпрос за мозъчно сътресение или друга вътречерепна травма.

Задължително потърсете медицинска помощ или извикайте линейка:

 • детето е сънливо, отпаднало, вероятно плаче дълго време, неспокойно, объркано
 • не си спомня обстоятелствата на произшествието, какво всъщност се е случило, какво е правело преди нараняването
 • повръща, чувства се гадно
 • забележите, че от ушите или носа излиза течност
 • зениците им не са разширени.
 • друго подозрително поведение, необичайно за вашето дете

Прочетете повече за това кога да се притеснявате за последиците от травма на главата в статията ни в списанието " Как да разпознаем сътресение на мозъка при децата

Как да разпознаем фрактура?

Децата имат по-гъвкави кости от възрастните. Въпреки това фрактурите при тях не са толкова необичайни.

За щастие рехабилитацията и заздравяването при децата са много по-бързи. Подозираме фрактура, ако крайникът е подут, деформиран, с нарушена подвижност и болка. Децата често сами ни казват, че са усетили нещо да хвръква, когато са паднали например. Понякога и ние самите усещаме леко хвръкване в засегнатата област.

Първа помощ при счупвания:

 • Движете крайника колкото е възможно по-малко.
 • Опитайте се да го фиксирате, например с импровизирана шина.
 • Идеята е крайникът да се предпази от сътресения по време на транспортирането, а не да се стяга.
 • Можете да охлаждате, но никога не поставяйте лед или студени компреси директно върху кожата.
 • При отворени фрактури не компресирайте костта или други костни фрагменти.
 • Опитайте се да спрете всяко кървене. Покрийте с кърпа и също фиксирайте внимателно.
 • Общувайте с детето. То може да ви каже коя позиция на наранената част от тялото е най-малко болезнена за него.
 • Никога не се опитвайте да поправяте крайника сами. Има риск от нараняване на кръвоносни съдове или нерви.
 • Покрийте детето, за предпочитане е да не му давате никакви течности или храна, и организирайте транспортирането му до специализирано лечение.

Отравяне

Отравянето е една от най-честите причини за смърт вследствие на непреднамерени наранявания при деца и юноши.

Децата, особено по-малките, откриват света чрез устата си. Като хапят и поставят предмети в устата си, по-малките деца охлаждат и масажират пробиващите си зъби.

По-големите се изкушават да опитват различни по цвят предмети или течности. По този начин, дори при малко невнимание, те могат да погълнат вредни вещества и да рискуват да се натровят.

При подрастващите отравянията са свързани с консумацията на алкохол и експериментирането.

Симптомите на отравяне с някои гъби или растения могат да се проявят със закъснение от няколко часа.

Какво да направите при съмнение за отравяне

 • Разберете кое вещество е причинило отравянето.
 • В случай на отравяне с наркотици, дръжте кутията със себе си; за гъби, оставете проба, повърнете.
 • Обадете се на службите за спешна помощ или се свържете с Националния информационен център по отрови. Те ще ви помогнат да идентифицирате веществото и експерт ще ви консултира за възможните рискове и следващия начин на действие.

Никога не предизвиквайте повръщане в тези случаи:

 • Преди да се консултирате с център за контрол на отравянията.
 • Когато детето е в безсъзнание
 • Когато са изминали 30 или повече минути от поглъщането на веществото
 • Ако са погълнати киселина, алкал, детергент, бензин, дизел

Внимателно приберете и обезопасете лекарства, почистващи препарати, бензин, разредител за бои, бои и други вредни вещества. Не забравяйте местата, които може да не са подходящи за по-малките деца, като дома на баба и дядо или разходка в гората.

Изгаряния, обгаряния, изгаряния

Печенето на барбекю, скара или приготвянето на печено месо е съществена част от летните месеци. Децата често тичат из градината или се опитват да помогнат на възрастните да приготвят вкусни ястия. И тук има огромни възможности за нараняване под формата на изгаряния или опарвания.

Никога не оставяйте дете без надзор в близост до открит огън или гореща тенджера.

Първа помощ при изгаряния:

 • Охладете засегнатото място, за предпочитане под струя студена вода (внимавайте за хипотермия).
 • Ако изгарянето е по-тежко, обърнете се към спешна медицинска помощ или заведете детето при специалист за лечение.
 • Внимателно свалете часовниците, пръстените от наранените крайници.
 • Ако дрехата е залепнала за изгорената кожа, никога не я разкъсвайте.
 • Всяко дете под двегодишна възраст трябва да бъде лекувано в линейка, независимо от размера на изгарянето.
 • Не нанасяйте нищо върху засегнатата област, не пробивайте никакви мехури.
 • Покрийте мястото със стерилна кърпа, превръзка.

Вдишване и задушаване при деца

Аспирацията (вдишването) се случва доста често при децата. Децата поставят различни предмети в устата или носа си.

Понякога по случайност, понякога от любопитство, те могат да вдишат даден предмет и след това да се задавят. Тежестта на състоянието, разбира се, зависи от размера и материала на аспирирания предмет. Особено коварни са храните, които набъбват и увеличават обема си във влажните дихателни пътища.

Кога можете да подозирате, че детето е вдишало предмет
 • Детето внезапно започва да кашля, да хрипти или има други внезапно появили се затруднения в дишането
 • Внезапно се чува дрезгав глас
 • Ако предметът е в носа, той може да се вижда или да има хрема или кървене от носа
 • В по-сериозни случаи детето внезапно се задушава и не може да изкашля предмета
 • Детето посинява и изпада в безсъзнание в резултат на нарушението на дишането
Първа помощ при вдишване и задушаване с чужд предмет
 • Ако видите предмет в носната кухина, можете да се опитате внимателно да го отстраните или да го издухате. Ако не успеете от първия път, заведете детето за професионално лечение. Многократните опити за отстраняване на предмета чрез изсмукване или пинсета могат да влошат състоянието или да вкарат предмета по-дълбоко в дихателните пътища.
 • Не поставяйте детето по гръб по време на транспортирането му.
 • Ако предметът е по-дълбоко в дихателните пътища, детето ще кашля. Това е защитен механизъм, който ние насърчаваме.
 • Ако детето не кашля, задъхва се неефективно, изведнъж посинее, незабавно обръщаме детето с главата надолу и се опитваме да освободим обекта чрез удар по гърба.
 • Ако детето не диша, започнете изкуствено дишане. Дайте на детето изкуствено дишане. Вдишайте в белите дробове, за да се опитате да вкарате предмета по-дълбоко в други места на дихателните пътища и да освободите поне част от белодробната функция.


Нека разгледаме всички летни проблеми заедно:
Нашето лятно здраве - слънце, горещина, наранявания и болести

Кардиопулмонална ресусцитация за деца

Може би най-големият страх и кошмар на всеки родител е дете, което трябва да бъде реанимирано. Тази ситуация обаче е заплаха в някаква степен при всяко по-голямо нараняване.

Запазването на хладнокръвие и ясен ум е трудно. Мнозина се страхуват да започнат реанимация, за да не наранят детето още повече. Но какво може да бъде по-лошо от спиране на дишането и сърцето? Тук можете само да помогнете. Просто се придържайте към няколко основни точки.

Как да действате:

 • Установяване на съзнание: обърнете се към детето, пляснете по-малкото до лицето, разтърсете или щипнете леко по-голямото.
 • Проверете дали диша: направете лек наклон на главата, поставете ухото до устата, наблюдавайте дали гръдният кош се повдига.
 • Ако детето не реагира и не диша, поставете го на твърда постелка и започнете кардиопулмонална реанимация
 • Направете лек наклон на главата, започнете с 5 вдишвания
  • При деца под една година устата на спасителя обгръща носа и устата на детето
  • За по-големи деца закрепете носа с пръсти и вдишайте в устата на детето.
 • Наблюдавайте промяната Ако детето не диша, продължете да притискате гръдния кош
 • Стиснете гърдите 15 пъти: с един пръст под линията на зърната, със скорост 100-120 в минута
  • За деца под 1 година - два пръста на дълбочина 4 см
  • За по-големи деца - с дланта на едната ръка на дълбочина 5 см
 • Следват 2 вдишвания
 • И отново 15 стискания
 • След една минута се обадете на службите за спешна помощ, включете телефона на високоговорител и продължете по-нататък кардиопулмоналната реанимация

fсподели във Facebook

Интересни ресурси

 • ruvzzh.sk
 • healthhub.sg - Често срещани детски наранявания
 • raisingchildren.net.au - Детски наранявания: общи причини и превенция
 • toronto.ca - Често срещани детски наранявания
 • chla.org - Често срещани наранявания на бебета и малки деца: кога да потърсите медицинска помощ
 • nctsn.org - ВИДОВЕ ТРАВМИ
Целта на портала и съдържанието не е да замени професионалните преглед. Съдържанието е за информационни и необвързващи цели Само че не и съвет. В случай на здравословни проблеми, препоръчваме да потърсите професионална помощ, посещение или контакт с лекар или фармацевт.