Хибискусът и неговите приложения за здравето? Какви ефекти има и какви видове?

Хибискусът и неговите приложения за здравето? Какви ефекти има и какви видове?
Източник на снимката: Getty images

Хибискусът е нещо повече, отколкото си мислите. Освен привлекателния му външен вид, ще се изненадате от многостранното му използване в кухнята и положителните му ползи за здравето. Какво прави хибискуса толкова специален и защо всички трябва да го имаме в градината?

Характеристики

Хибискусът е растение с много лица и още повече приложения. Много от нас го познават най-вече заради неговите поразителни и изобретателни цветове, които през лятото и есента красят много градини.

Класифициран е като цъфтящо растение от семейство Слезови (Malvaceae). Съществуват няколкостотин вида хибискус. В зависимост от вида те могат да бъдат тревисти или дървесни храсти, а някои видове приемат формата на дървета.

Естествено, хибискусът произхожда от топлите умерени, субтропични до тропични райони. Характерен е например за Индия или Малайзия.

В зависимост от вида хибискусът е едногодишно или многогодишно растение.

Листата на хибискуса най-често са яйцевидни или ланцетни и растат последователно на стъблото. Краищата на листата са назъбени или назъбени. Те могат да бъдат покрити с власинки или напълно гладки.

Цветовете растат поединично или на гроздове. Те са фуниевидни, сравнително големи и с различен цвят. При някои видове цветът на цветовете може да се променя с възрастта на растението.

Плодовете на хибискуса са сухи петсантиметрови капсули, бели или червени на цвят.

Видове хибискус

Най-известните видове хибискус включват:

 • Hibiscus moscheutos, понякога наричан американски хибискус.
 • Китайски хибискус (Hibiscus rosa-sinensis), известен също като китайска роза.
 • Хибискус (Hibiscus trionum)

Тези видове хибискус се използват най-често за декоративни цели. Те се срещат в градините като декоративни растения или като част от жив плет.

Блатният хибискус е голямо разноцветно растение с цветове от бяло, прахово розово, розово, червено до бордо с поразителен червен център.

Листата са яйцевидни, тъмнозелени и имат назъбен ръб. Цветовете достигат до 15 cm, имат пет венчелистчета и могат да бъдат червени, оранжеви, жълти, розови или бели. От центъра на цвета стърчи характерно образувание, наподобяващо тичинка.

Трилистният хибискус е многогодишно тревисто растение. Има разклонено стъбло, на което растат стъблените листа. Листата са многоделни, продълговати с назъбени части. Цветовете се състоят от пет венчелистчета и са бели до жълти с лилав център.

Блатен хибискус (Hibiscus moscheutos)
Hibiscus moscheutos. Източник: Getty Images

Хибискус сириакус (Hibiscus syriacus) е ядлив вид хибискус. Той е храст с дръжковидни листа, дълги около 10 cm и тъмнозелени на цвят.

Цветовете с пет венчелистчета израстват до размер 8 cm. Те обикновено са бели, розови или лилави с по-тъмни червени петна в центъра на цвета.

Младите листа се използват в чаени смеси.

Видовете хибискус с лечебни свойства включват:

 • судански хибискус (Hibiscus sabdariffa), известен също като кръвен хибискус
 • Розов хибискус (Althaea rosea)
 • Ядивният хибискус (Hibiscus esculentus)

Стъблото е оцветено в лилаво. Листата са петделни и разделени на дялове с назъбен край.

Цветовете с пет венчелистчета са кремави, жълти до бледорозови с тъмнолилав център. Плодът е капсула, заобиколена от характерна месеста и сочна чашка със зелен до червен цвят.

Листата са редуващи се, пересто нарязани. Цветовете са бледожълти с кафяво-червен център. Плодовете са подобни на шушулки, дълги 15-40 см.

Месна чашка на цвят от Hibiscus sabdariffa (Хибискус сабдарифа)
Месеста цветна чашка на Хибискус сабдарифа (Hibiscus sabdariffa): Getty Images

Голямо разнообразие от видове хибискус

Различните видове хибискус се използват в различни сектори, независимо дали в промишлеността, храните или медицината.

Хибискусът заема важно място в градинарството. Той е много издръжливо и универсално растение, което ще обогати всяка градина. Освен в градините, може да се отглежда в паркове, градски райони или на балкони, дори като стайно растение. Развива се добре в почва, но и в саксии.

Големите цветове на хибискуса се използват и като атрактант за привличане на насекоми като пеперуди и пчели.

В промишлеността някои видове хибискус се използват за производство на хартия или въжета. В Полинезия дървесината от хибискус се използва за направата на канута.

От няколко века ядливите видове хибискус се използват и в хранителната промишленост. Листата, цветовете, семената и стъблата на хибискуса, а понякога и корените, се използват главно за консумация.

Листата и меките стъбла се използват сурови в салати или сготвени и поднесени с месо или риба. Те могат да бъдат и изсушени.

Семената на хибискуса са богати на протеини и се добавят към сосове и супи. Печени, те се използват като заместител на кафето.

Освен това от семената се пресова масло, което след това се използва в промишлеността или се добавя към козметични продукти.

Цветовете и особено месестите чашки се събират преди узряването на семената. В прясно или изсушено състояние те се използват за приготвяне на напитки и лимонади, сиропи, конфитюри или желатин. Използват се също така при производството на вино или в сладкарската промишленост за печене на торти (като част от глазурата).

Поради наличието на оцветители те служат и като естествен хранителен оцветител. В някои страни се използват и за консервиране на плодове.

Изсушените цветове или чашелистчета са част от чаени смеси.

Не на последно място, хибискусът се характеризира и с лечебни свойства, поради което от много години заема важно място в традиционната медицина.

В различни части на света различните части на хибискуса се използват при настинки, зъбобол, инфекции на пикочните пътища или за облекчаване на "махмурлука" след употреба на алкохол.

В тайландската традиционна медицина хибискусът се използва срещу камъни в бъбреците и пикочните пътища. В Индия той се използва за облекчаване на болки при храносмилателни или пикочни нарушения, а в Мексико - при високо кръвно налягане.

Освен това хибискусът се използва в традиционната медицина при гинекологични проблеми, кашлица, коремни спазми, чернодробни нарушения, повишени нива на холестерола и като антимикробно средство.

Хибискусът се използва и в животинското царство за намаляване на подуването на корема при крави, кози или овце и в комбинация със сол за облекчаване на диария.

Хибискус трион (Hibiscus trionum)
Hibiscus trionum. Източник: Getty Images

Съдържание на хибискус

Положителните ефекти на хибискуса върху организма се дължат на съставките, съдържащи се в различните части на растението. Съдържащите се вещества и техните количества варират в зависимост от конкретната част на растението.

Вероятно най-богатият източник на полезни вещества е чашката на хибискуса. Чашката съдържа основно въглехидрати (глюкоза и фруктоза), фибри, протеини, витамини (особено витамини В2, В3, С или Е) и не на последно място минерали.

Най-разпространените минерали са калций, желязо, калий и магнезий.

Антоцианините, които принадлежат към голямата група на полифенолите, са важни вещества със силна антиоксидантна активност. Като растителни багрила антоцианините са причина за характерния цвят на цветовете на хибискуса.

Различни органични киселини, като лимонена, винена, ябълчена и полифенолни киселини, също се намират в чашката.

Благодарение на широкия спектър от вещества, съдържащи се в хибискуса, и по-специално в чашките на хибискуса, хибискусът се използва като хранителна добавка или като функционална хранителна съставка.

Листата на хибискуса съдържат основно протеини, мазнини, въглехидрати, витамини В2 и С, β-каротин, фосфор и желязо. Те съдържат и големи количества антиоксидантни и противовъзпалителни полифеноли (особено хлорогенна киселина и нейните изомери).

Семената на хибискуса са богати на мастни киселини, особено на палмитинова, стеаринова, олеинова и линолова киселина.

Сред минералите присъстват още калий, натрий, калций, фосфор и магнезий. Освен това в семената се съдържат и въглехидрати, протеини и фибри.

От всички тези вещества най-лековити са полизахаридите, органичните киселини и антоцианините, които са полифеноли.

И така, какви са ефектите на хибискуса и при какви здравословни проблеми може да се възползвате от консумацията му?

Вътрешна употреба

Много проучвания показват, че консумацията на хибискус може да има положителен ефект върху здравето на човека.

Консумацията на семена, листа, цветове, чашки или стъбла от хибискус се счита за безопасна, но винаги в разумни дози.

Един от най-описаните ефекти на хибискуса е неговото антиоксидантно действие.

Антиоксидантният ефект се дължи главно на полифенолите и антоцианите и в по-малка степен на витамин С или β-каротин.

Основната роля на антиоксидантите е да отстраняват свободните кислородни радикали в организма. Кислородните радикали са вредни реактивни молекули, които причиняват увреждане на клетките. Говорим за оксидативен стрес.

Оксидативният стрес допринася значително за развитието на хронични нарушения и заболявания като високо кръвно налягане, различни сърдечни заболявания, диабет, рак и др.

Въпреки че човешкият организъм разполага със собствени антиоксидантни клетки, приемът на храни, богати на антиоксиданти, засилва и насърчава превантивния ефект срещу увреждания и заболявания.

Други ефекти на хибискуса включват:

 • противовъзпалително действие
 • намалява риска от затлъстяване
 • противодейства на повишените нива на липидите в кръвта
 • помага за понижаване на кръвното налягане
 • антианемично действие
 • намалява скоростта на слепване на тромбоцитите
 • диуретичен ефект (увеличава производството и отделянето на урина)
 • противодейства на образуването на камъни в урината
 • защитно действие върху черния дроб и бъбреците
 • антимикробно действие
 • противоракови ефекти
 • намалява абсорбцията на алкохол в кръвта
 • благоприятно въздействие при диабет, чернодробни нарушения или метаболитен синдром

Противовъзпалителното действие на хибискуса е свързано с намаляване на производството на възпалителни маркери в организма.

Хибискусът насърчава загубата на тегло и по този начин предотвратява затлъстяването. Той може също така да намали количеството на мазнините (включително холестерола), присъстващи в кръвта. Това има превантивен ефект за развитието на сърдечносъдови заболявания, затлъстяване или чернодробни заболявания.

Той има и значителен ефект върху понижаването на кръвното налягане. Това отново може да действа като превантивна мярка срещу развитието на сърдечносъдови заболявания или увреждане на бъбреците. Доказано е, че хибискусът дори има защитен ефект върху сърцето.

Хибискусът може да се приема и при анемия (малокръвие). Това се дължи на съдържанието му на желязо и витамин С. Желязото е естествен компонент на кръвния пигмент хемоглобин, а витамин С в този случай подпомага усвояването на желязото.

Диуретичният ефект на хибискуса е свързан с понижаване на кръвното налягане.

Въздействието на хибискуса върху черния дроб се основава главно на антиоксидантното му действие. Той предпазва черния дроб от въздействието на токсините, някои лекарства, а също и от прекомерното натрупване на мазнини.

Хибискусът има дори антимикробно действие, т.е. има способността да унищожава някои видове бактерии. Този ефект се използва главно в традиционната медицина за лечение и профилактика на инфекции на пикочните пътища.

Противораковите ефекти на хибискуса отново се основават на антиоксидантното му действие. Някои проучвания съобщават, че той спомага за намаляване на растежа на раковите клетки и засилва ефекта на химиотерапията при лечението на рак на гърдата.

Сирийски хибискус (Hibiscus syriacus)
Хибискус сириакус (Hibiscus syriacus). Източник: Getty Images

Как да използваме хибискус безопасно?

Препаратите, съдържащи хибискус за консумация, могат да приемат различни форми.

Вероятно най-лесният и често срещан начин да се сдобиете с хибискус е да си купите чай, съдържащ хибискус, или да си отгледате собствен.

Консумацията на хибискус под формата на чайове обикновено се счита за безопасен начин за консумацията ѝ. Най-често използваният вид в чайовете е суданският хибискус.

Чаят от хибискус може да се пие както горещ, така и студен. Хибискусът има кисел вкус, подобен на боровинките. Затова можете да добавите мед или захар към чая си.

По-рядко използваните препарати от хибискус са под формата на екстракти, прахове или капсули. За препаратите от хибискус не е установена стандартна дозировка. Затова е необходимо да се следват инструкциите на производителя на препарата.

Рискове при употребата на хибискус

Употребата на препарати от хибискус, предназначени за вътрешна употреба, се регулира от определени правила.

Въпреки че е растение и следователно е естествена субстанция, неправилната или прекомерна употреба може да има отрицателни последици за човешкото здраве.

Черният дроб обикновено е на първо място. Неправилната или прекомерна употреба може да доведе до увреждане на черния дроб.

В някои случаи може да възникне алергична реакция към хибискус, дори когато се приема правилната доза. Тази реакция най-често се проявява с храносмилателни проблеми, болки в корема, подуване на корема или запек. В такива случаи употребата на хибискус трябва да се спре незабавно.

Необходимо е да подхождате с внимание към употребата на хибискус, ако редовно приемате определени лекарства. Може да се случи хибискусът и неговото съдържание да взаимодействат с лекарствата, които приемате.

Това може да доведе до повлияване на ефективността на медикамента и последващи усложнения като повишена честота на страничните ефекти и дори токсичност.

Ако приемате лекарства за лечение на диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол или противовъзпалителни лекарства, обсъдете безопасността на приема на хибискус с Вашия лекар.

Не се препоръчва и комбинирането на хибискус с други билкови лекарства и продукти, които понижават кръвното налягане и кръвната захар.

Хибискусът не трябва да се използва от бременни и кърмещи жени поради повишения риск от спонтанен аборт и вредни ефекти върху бебето. Хибискусът не трябва да се използва и от деца.

Външна употреба

Хибискусът и съдържанието му се използват главно в козметичната индустрия.

Поради наличието на масла или други вещества той се добавя към козметични продукти, предназначени за коса.

Той е особено ефективен срещу пърхот и косопад. Като цяло подхранва косата, стимулира космените фоликули, като по този начин подпомага растежа на косата, намалява преждевременното посивяване на косата.

Също така, благодарение на антимикробното си действие, той противодейства на сърбежа на скалпа.

Хибискусът се използва и в продуктите за грижа за кожата, където се използва антиоксидантният му потенциал. Той елиминира действието на свободните радикали върху повърхността на кожата.

Има подмладяващ ефект върху кожата с естествено регенериращо, овлажняващо и ексфолиращо действие.

Благодарение на наличието на витамин С намалява прекомерната пигментация и петната по кожата, помага в борбата с черните точки по кожата. Подобрява структурата на кожата, а също така потиска възпалителните процеси, сърбежа и зачервяването ѝ. Затова е добър помощник при акне.

Освен това забавя разграждането на колагена в кожата. Затова се класифицира като средство против стареене.

Освен всичко друго хибискусът помага за по-бързото зарастване на различни кожни дефекти.

Hibiscus rosa-sinensis - китайска роза
Китайски хибискус (Hibiscus rosa-sinensis), известен също като китайска роза. Източник: Getty Images

Прибиране на реколтата и съхранение

Отглеждането на хибискус започва в Европа през XVI-XVII век.

Сирийският хибискус се засажда през пролетта. Той изисква слънчева среда и много влага. Цъфти през лятото и есента.

Младите листа и цветове се събират за консумация преди цъфтежа. Те могат да се изсушат или да се използват в прясно състояние.

Суданският хибискус също се засажда обикновено през пролетта. Той изисква много слънце и понася сухи периоди. Цъфти от края на август до началото на октомври.

Зрелите месести чашки на този хибискус обикновено се събират и просто се откъсват или отрязват. Чашките се образуват след цъфтежа и се събират приблизително 3-7 дни след падането на цвета.

Венчелистчетата се отделят от семената, когато чашките са още свежи. И двете могат да се оставят да изсъхнат или свежите чашки се консумират веднага.

Могат да се използват и млади листа, които са пресни или изсушени. Цветовете се събират преди цъфтежа.

Може да се отглежда в градината или като стайно растение. Чувствителен е към измръзване и затова се засажда в градините от май до юли. Предпочита топла и слънчева среда. Нуждае се от много влага и хранителни вещества.

Може да се бере като незрели, шушулковидни плодове около 3-5 дни след цъфтежа. Ако целта е да се получат семена, оставете плодовете да узреят няколко седмици.

Розовият хибискус изисква слънчева, влажна и защитена от вятър среда за отглеждане. Цъфти от юли до септември. За медицински цели се използват само сортове с лилави цветове.

Събират се предимно цветовете, които обикновено се сушат. Младите части на стъблото или младите листа също са подходящи за консумация.

Другите видове хибискус са по-скоро за декоративни цели и са приятно допълнение към всяка градина.

Блатният хибискус изисква влажна и слънчева среда. Цъфти приблизително от април до май, а цветовете му често се задържат до първата слана. Отглежданият в градината хибискус трябва да се подреже за зимата, а корените да се покрият с кора или листа.

Той може да се отглежда и в саксии. Нуждае се от дървена, керамична или тухлена саксия.

В умерените климатични условия китайският хибискус се отглежда само като стайно растение. Той е чувствителен към слани и затова изисква зимуване на закрито. Нуждае се от много светлина и малка саксия, тъй като се вкоренява много плитко.

Цъфти от пролетта до есента. В идеалния случай подрязването трябва да се извърши през пролетта.

Обикновено расте като плевел в полето. Цъфти от юли до септември.

Вашият хибискус не цъфти?

Възможно е причината да е твърде голяма саксията. Корените на хибискуса са много плитки и той вирее добре, ако корените са разположени близо един до друг. Опитайте да го пресадите в по-малка саксия.

Проверете и условията, при които расте хибискусът. Повечето видове хибискус се нуждаят от много светлина и влага и не обичат течение.

Хибискусът може да преживее измръзване

С изключение на китайския хибискус, споменат по-горе, всички хибискуси, отглеждани в градините, са студоустойчиви и могат да издържат на студове до - 25 ºC, ако са правилно зазимени.

Ако през зимата корените им се покрият с кора, слама, листа или иглички, те ще издържат до пролетта без особени проблеми. Подрязването на всички видове обикновено се извършва през пролетта.

fсподели във Facebook

Интересни ресурси

 • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Преглед на фитохимията и терапевтичните приложения на Hibiscus sabdariffa L, Ghazala Riaz, Rajni Chopra
 • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Преглед на ефикасността на хибискуса при лечението на метаболитен синдром, Tia D Jeffery, Matthew L Richardson
 • medlineplus.gov - Hibiscus sabdariffa
 • healthline.com - Всичко, което трябва да знаете за хибискуса
 • healthline.com - 8 ползи от чая от хибискус
 • mojerastliny.sk - Hibiscus sudansky
 • mojerastliny.sk - Hibiscus chinensis, китайската роза
 • mojerastliny.sk - Сирийски хибискус
 • botany.cz - HIBISCUS TRIONUM L. - hibiscus tridielny
 • botany.cz - HIBISCUS ROSA-SINENSIS L. - хибискус, китайска роза / хибискус
 • botany.cz - HIBISCUS SYRIACUS L. - сирийски хибискус / HIBISCUS SYRIACUS L. - Syrian hibiscus
 • botany.cz - HIBISCUS SABDARIFFA L. - Кисел хибискус / Syrian Hibiscus
 • botany.cz - HIBISCUS MOSCHEUTOS L. - Блатен хибискус
 • rostlinky.sk - Hibiscus PESTOVANIE
Целта на портала и съдържанието не е да замени професионалните преглед. Съдържанието е за информационни и необвързващи цели Само че не и съвет. В случай на здравословни проблеми, препоръчваме да потърсите професионална помощ, посещение или контакт с лекар или фармацевт.