Гинко билоба: Какви са желаните и нежеланите му ефекти? Подпомага ли паметта?

Гинко билоба: Какви са желаните и нежеланите му ефекти? Подпомага ли паметта?
Източник на снимката: Getty images

Какво е значението и ефектите на това дърво за хората и тяхното здраве? За желаните и нежеланите, както и за друга интересна информация, пишем в следващата статия.

Характеристики

Гинко билоба е един от най-старите живи дървесни видове в света. Средната възраст на едно дърво може да достигне 3000 години.

За първите цветове обаче стопанинът ще трябва да почака. На двулистното гинко му трябват около 20 години, за да цъфне. Гинко е доста голям гигант, достигащ до 40 метра височина.

Гинко е двудомно растение.

Възрастните мъжки дървета дават цветове през пролетта. През есента женските дървета дават жълто-кафяви плодове, които приличат на кайсии. Тези плодове обаче не са годни за консумация. Месото им мирише неприятно и дразни кожата.

Единствената годна за консумация част от плода е костилката, но само когато е приготвена чрез печене и в малки количества. Костилката на плода гинко е подобна на тази на лешник.

Гинко произхожда от Далечния изток, по-специално от югоизточен Китай, Япония и Корея.

В тези страни то расте естествено на големи площи в широколистни гори, които се простират на голяма надморска височина, дори до 1100 м над морското равнище.

Семената му са пренесени за първи път в Европа през 30-те години на XIX век и са засадени в холандски градски градини.

Градските градини и парковете са типичното му убежище в Европа. Гинкото е невзискателно растение за производителите. То не избира типа на почвата си, но вирее най-добре на слънчеви места.

То е идеално дърво за града и поради изключителната си устойчивост на замърсяване, въглероден оксид и серни оксиди. След ядрената атака над Нагасаки и Хирошима в Япония дърветата гинко са първите, които възвръщат листата си.

Листата са първият отличителен белег на гинко билоба. Именно външният вид на листата е дал на гинкото родовото му име "двулистно".

Листата са плоски. но те не са истински листа.

Гинкото е единственият жив представител на много стария разред Гинкоалес. Те са гимнастически растения, които са по-близки по развитие до иглолистните, отколкото до широколистните дървета.

Затова типичният лист на гинкото всъщност е уникално оформена игла.

Роднините и предците на този вид датират от мезозойската ера, т.е. отпреди 150 до 200 млн. г. Следователно може да се каже, че двусемеделните растения са "живи вкаменелости".

Вътрешна употреба

Употреба на гинко билоба в медицината

Гинко билоба е доста добре проучено растение по отношение на химичните си съставки. Всъщност е описан дълъг списък от съединения, които то съдържа. Всяко от тях има потенциален ефект върху човешкия организъм.

Сред най-важните са гинколиди, билобалид, гинголова киселина, флавоноиди (особено бифлавоноиди), тритерпени, каротеноиди, полипреноли, етерични масла, ароматни киселини, аскорбинова киселина, D-глюкарова киселина, хинова киселина, шикимова киселина, кумарини, липиди, въглеводороди, въглехидрати, глицерол, танини и силно токсичното съединение гинкотоксин.

Именно последното съединение има най-голям ефект върху физиологичните процеси на всички бозайници и човекът не прави изключение.

Гинкотоксинът се съдържа главно в суровите семена на растението. Концентрацията на токсина от гинко се увеличава през вегетационния период и достига своя връх в края на август. Поради това поглъщането на сурови семена от гинко е много опасно. Тези семена са отровни.

Най-застрашени са децата на възраст между 1 и 3 г. Интоксикация може да настъпи при поглъщане на много малки количества.

Най-тежките последици от интоксикацията с гинкотоксин включват епилептиформени припадъци, загуба на съзнание, парализа на крайниците, камерно мъждене и спиране на сърцето.

В Япония печените семена от гинко билоба са домашен деликатес.

Печенето и варенето значително намаляват концентрацията на гинко токсина. Това се дължи и на разтворимостта на гинко токсина във вода. Дори и така, обработените семена от гинко все още съдържат известно количество от опасния токсин. Затова те не се препоръчват за консумация.

Максималното безопасно количество е 50 печени семена.

Гинко обикновено се предлага като екстракт на таблетки, капсули или като чай. Тези препарати се получават чрез изсушаване основно на листата на гинко билоба. Ефектът на гинко е изследван няколко пъти в научни изследвания. За тази цел е използван специален екстракт с обозначение EGb 761.

Влияние на гинко върху съдовата система

За най-полезни компоненти на гинко се смятат флавоноидите, които имат силно антиоксидантно действие, и терпеноидите, които спомагат за подобряване на кръвообращението чрез разширяване на кръвоносните съдове и намаляване на слепването на тромбоцитите.

За най-популярен се смята положителният ефект върху кръвообращението в мозъка. Основна роля за този ефект играят терпеновите лактони (гинколиди), които потискат PAF и улесняват кръвообращението.

По-високите дози гинко оказват вазоактивно действие върху кръвоносните съдове и вените. Това се свързва с увеличаване на тъканния кръвоток, подобряване на периферния и мозъчния кръвоток, очния кръвоток и микроциркулацията.

Поради тези си свойства гинко се използва като поддържащо лечение при съдови заболявания на крайниците, като съдова клаудикация, шум в ушите и световъртеж от съдов произход.

Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на гинко

Подобряването на кръвния поток през мозъка, намаляването на исхемично-реперфузионното увреждане и инхибирането на слепването на тромбоцитите са механизми, които участват в превенцията и подобряването на съдовата деменция.

При деменцията на Алцхаймер вероятно се прилагат невропротективните ефекти на гинко.

Те включват по-специално антиоксидантни ефекти, антиапоптотични ефекти върху клетките, противовъзпалителни ефекти, защита срещу митохондриална дисфункция, амилоидогенеза и последваща агрегация на амилоид b, йонен баланс, модулиране на фосфорилирането на тау белтъка и много вероятно индуциране на растежни фактори.

Митохондриите са клетъчни органели, които осигуряват клетъчното дишане и метаболизма. Нарушената митохондриална функция се свързва с патологични промени, свързани с развитието на деменция на Алцхаймер.

Гинко има защитен ефект върху митохондриите. Това е свързано и с антиоксидантното му действие. Митохондриалната дихателна верига е основна цел и източник на реактивни кислородни видове, които причиняват окисление на различни съединения и метаболитни продукти.

Флавоноидите, съдържащи се в листата на гинко, "прочистват" клетките от тези реактивни кислородни видове.

Освен това гинко има антиапоптотично действие.

Апоптозата е контролирана клетъчна смърт, т.е. смъртта на клетката. То упражнява своя анитиапоптотичен ефект чрез вътреклетъчните сигнални пътища на апоптозата. По-специално флавоноидите и терпените играят важна роля в този процес.

За какво да внимавате, когато приемате гинко билоба?

Гинко е познато сред населението като билка, подобряваща паметта. Чай от листата му се пие предимно от студенти в изпитния период или от възрастни хора, на които им липсва енергия.

Внимавайте обаче, гинко в по-големи количества може да предизвика сериозни странични ефекти и неприятни лекарствени взаимодействия.

Взаимодействия с други лекарства

 • Алпразолам е лекарство, което се използва за облекчаване на симптомите на тревожност. Приемът на гинко може да намали ефективността на това лекарство.
 • Антикоагулантите и антитромбоцитните средства (анопирин, варфарин) са лекарства, които намаляват съсирването на кръвта. Гинко обаче също потенциално има такъв ефект. Едновременната им употреба може да доведе до повишено кървене.
 • Антиконвулсантите (валпроат, карбамазепин) са лекарства, използвани за понижаване на прага на припадъците, напр. при лечение на епилепсия. Големите количества гинков токсин, който също се съдържа в листата на гинко, увеличават риска от припадъци и намаляват ефективността на антиконвулсантите.
 • Антидепресантите (флуоксетин и имипрамин) са лекарства, използвани за лечение на депресивен синдром. Приемът на гинко намалява тяхната ефективност и увеличава риска от депресивни епизоди.
 • Статините (симвастатин и аторвастатин) са лекарства за понижаване на холестерола. Приемът на гинко намалява ефективността на тези лекарства и увеличава риска от атеросклероза на кръвоносните съдове.
 • Антидиабетните лекарства са лекарства, които регулират нивата на кръвната глюкоза при диабет. Гинко може да промени реакцията на организма към тези лекарства, излагайки пациента на риск от хипергликемия или, обратно, от хипогликемия.
 • Нестероидните противовъзпалителни средства (ибупрофен) са лекарства, използвани за лечение на остра болка. Отново съществува повишен риск от кървене, когато тези лекарства и гинко се приемат заедно.

Нежелани странични ефекти на гинко

При някои хора гинко може да предизвика и неприятни странични ефекти. Ако имате някой от следните симптоми, спрете приема на гинко.

 • Главоболие
 • Замайване
 • Сърцебиене
 • Дразнене на стомаха
 • Запек
 • Алергични кожни реакции

Всяко лекарство, което приемате, крие риск от алергични реакции. Природните продукти като гинко билоба не правят изключение.

Алергията, или реакцията на свръхчувствителност, се проявява със зачервяване на кожата, лек обрив, подуване и сърбеж на кожата на лицето, езика, около очите или гърлото.

Най-сериозната форма на алергична реакция е анафилактичният шок, който се проявява главно със затруднено дишане.

Гинко произвежда плодове, които имат силно дразнеща пулпа. Контактът с тази пулпа може да предизвика кожно дразнене и контактна алергична реакция. Освен пулпата, прашецът от цветовете му също е агресивен към кожата.

За кого не е подходящ гинко?

Някои групи хора трябва да избягват приема на гинко.

Тази група хора включва епилептици и хора с повишен риск от припадъци.

Друга група са по-възрастните хора, които имат вродени нарушения на кръвосъсирването, или хората, които приемат антикоагулантно лечение, например варфарин.

Лицата, които приемат антитромбоцитни лекарства като ацилпирин или които приемат големи количества болкоуспокояващи като ибупрофен, също са с повишен риск от кървене.

Гинко трябва да се избягва и от пациенти с диабет. Ако сте диабетик и все пак приемате екстракт от гинко билоба, следете внимателно нивата на кръвната си захар.

Последната група хора, за които гинко не е най-добрият избор, са бременните жени и кърмачките.

Не е доказано, че гинко има пряк отрицателен ефект върху плода или кърмата. Въпреки това гинко билоба съдържа голям брой активни вещества, чието действие все още не е подробно проучено. Поради това не е препоръчително да се приемат екстракти от гинко в този период.

fсподели във Facebook

Интересни ресурси

Целта на портала и съдържанието не е да замени професионалните преглед. Съдържанието е за информационни и необвързващи цели Само че не и съвет. В случай на здравословни проблеми, препоръчваме да потърсите професионална помощ, посещение или контакт с лекар или фармацевт.